Létrehozva: 2007-11-09, 12:15:46
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:44:56
Platform: VBS
Típus: szkriptvírus
Méret: 1 904
Dátum: 2002-11-26
Nyelv: VBScript
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows XP, Windows 2003 Server, Windows Vista, OS2
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, Windows CE, Windows Mobile, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, Symbian összes...
Veszélyeztetett fájlok: VBS, XLS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A VBS/Lapo.A szkriptvírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast MX97:Yawn-N
AVG X97M/Yawn
BitDefender X97M.Yawn.N@mm
e-Trust X97M/Cybarm.A:mm
F-PROT X97M/Yawn.N@mm
F-Secure X97M/Yawn.N@mm
Ikarus Email-Worm.MSExcel.Lapo
Kaspersky Email-Worm.MSExcel.Lapo
vírusvédelem elnevezés
McAfee X97M/Yawn.n@MM(Virus)
Microsoft X97M/Yawn.N@mm
NOD32 (ESET) X97M/Yawn.N
Panda X97M/Yawn.A
Rising Antivirus Unknown Macro Virus
Sophos XM97/Yawn-N
Trend Micro X97M_YAWN.B
VirusBuster EXCEL.97.Yawn.N
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A VBS/Lapo.A szkriptvírus a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) Kernel32.vbs nevű fájlt.

A VBS/Lapo.A létrehozza a C: \ WINDOWS\ Desktop\ ISO92958. exe. vbs nevű fájlt.

image image image

A VBS/Lapo.A szkriptvírus a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\system\currentcontrolset\services\Vxd\Vnetsup] "Workgroup"="Army1"
  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windos\CurrentVersion\Policies\Explorer] "NoClose"="1"
  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\9.0\Excel\Security] "Level"="1"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Army"="wscript.exe c:\Windows\system32\kernel32.vbs %"
Az újraindítást követő aktivizálódás elérésének számos egyéb lehetősége is van. A Windows működése során néhány olyan szöveges, konfigurációs állományt is használ, mely lehetőséget ad az automatikus elindulásra. A VBS/Lapo.A szkriptvírus a C:\Windows\System.ini fájl [boot] szekciójába a(z)
shell=Explorer.exe C:\Windows\System32\kernel32.vbs
a C:\Windows\Win.ini fájl [windows] szekciójába pedig a(z)
load="c:\Windows\System32\kernel32.vbs"
bejegyzéseket teszi. A makróvírusok esetenkén több különböző típusú állományt is képesek megfertőzni.

A szkriptvírus a következő kiterjesztésű fájlokat fertőzi meg:

  • VBS
  • XLS

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

üzenetablakot jelenít meg

image

Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A VBS/Lapo.A szkriptvírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

'CyberArmy Virus by Major Grey ;)