Létrehozva: 2008-07-03, 11:45:06
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:45:43
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 1000
Dátum: 1997-05-07
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése

EXE fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

 • számolja a fertőzött fájlokat, a számláló "400" értékénél
 • és
 • egy billentyű lenyomása

tevékenység

 • elrontja a CMOS RAM checksum-ot

 • az itt megadott üzenetet jeleníti meg, fehér betűkkel:
  Szétszedtem a géped! Rakd össze, LEGO-zz!
  LEGO virus
  MESTER (C) 1995

A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk. A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
 • fájl végrehajtása
 • fájl betöltése

Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Lego vírus memóriarezidens.

A memóriába beülő MS-DOS/Lego vírus lecsökkenti a DOS által elérhető memóriát. Ez a csökkenés 5632 bájt.