Létrehozva: 2008-07-03, 11:45:22
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:45:48
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 555
Dátum: 1989-07
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Lehigh.A vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Lehigh
AVG Lehigh
BitDefender PS-MPC.0154.AK.Gen
e-Trust Lehigh
F-PROT Lehigh.555.A
Fortinet Lehigh.555.A
F-Secure Virus.DOS.Lehigh
Ikarus Virus.DOS.Lehigh
Kaspersky Virus.DOS.Lehigh
vírusvédelem elnevezés
McAfee Lehigh.cav.555a(Virus)
NOD32 (ESET) Lehigh.A
Microsoft DOS/Lehigh_555.A
Norton Antivirus Lehigh.555.A
Panda Lehigh
Rising Antivirus Lehigh.555.A
Sophos Lehigh
Trend Micro LEHIGH
VirusBuster Lehigh.555.A
 
 • Egyéb elnevezések: Lehigh,

 • Fertőzés

  A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.


  Tevékenységek

  Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

  feltétel

  egy számlálót használ futásának követésére, a számláló "4" értékénél

  tevékenység

  felülírja annak a merevlemeznek az első 32 logikai szektorát, amelyről a fertőzött COMMAND.COM betöltődött


  A fertőzés módszerei

  A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk. A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása
  • fájl keresése (első)

  Memória

  A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

  A MS-DOS/Lehigh.A vírus memóriarezidens.


  Egyebek

  A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

  A MS-DOS/Lehigh.A vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

  command.com
  image