Létrehozva: 2007-11-22, 15:55:48
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:45:58
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 512
Dátum: 1995
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
Veszélyeztetett területek: MBR (a merevlemez legelső szektora), boot-szektor
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Lillith vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Lilith
AVG Moloch
F-PROT Lilith
F-Secure Virus.Boot.Lilith
Kaspersky Virus.Boot.Lilith
vírusvédelem elnevezés
McAfee Lilith(Virus)
NOD32 (ESET) Lillith
Panda Lilith
Sophos Lilith
Trend Micro LILITH*
 

szervezet elnevezés
Wildlist Lilith

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

A hajlékonylemez fertőzése

A merevlemez fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

minden aktiválódáskor

tevékenység

 • a felhasználó helyett lenyomja a PrintScreen billentyűt, ami Windows környezetben annyit jelent, hogy a képernyőkép bitmap képként a vágólapra kerül

 • az itt megadott üzenetet jeleníti meg:
  L ˇ I ˇ L ˇ I ˇ T ˇ H
  Tu del creato prima Donna
  del Sesso Maestra infernale
  accogli le Nostre dannate Carni
  nel Tuo satanico Ventre

Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Lillith vírus memóriarezidens.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/Lillith vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

Milan Italy 95