Létrehozva: 2007-11-22, 15:56:16
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:46:44
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 1465
Dátum: 1998-02
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP, Linux, Unix összes...
Veszélyeztetett fájlok: com, exe
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Little_Red.1465.A vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Little Red Book-1465
AVG Little_Red
BitDefender Lttle_Red.1465.A
e-Trust Little Red
F-PROT Little_Red.1465.A
F-Secure Virus.DOS.Corrupted.Mao.1465
Ikarus Virus.DOS.Corrupted.Mao.1465
Kaspersky Virus.DOS.Corrupted.Mao.1465
McAfee Red.1465(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Little_Red_1465.A
NOD32 (ESET) Little_Red.1465.A
Norton Antivirus Little Red.1465
Panda Little Red
Rising Antivirus DABI.B
Sophos Mao-1465
Trend Micro LITTLE_RED-C
VirusBuster Little_Red.1465.B
 

szervezet elnevezés
Wildlist Little_Red.1465.A,Little_Red

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése

EXE fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

szeptember 9-én

tevékenység

hangeffektust ad

feltétel

december 26-án

tevékenység

hangeffektust ad


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk. A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása
  • fájl másolása

Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Little_Red.1465.A vírus memóriarezidens.

A memóriába beülő MS-DOS/Little_Red.1465.A vírus lecsökkenti a DOS által elérhető memóriát. Ez a csökkenés 1744 bájt.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/Little_Red.1465.A vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

C:\COMMAND.COM