Létrehozva: 2007-11-06, 16:42:58
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:47:00
Platform: W97M
Típus: macrovirus
Méret: 1337
Dátum: 1998-02-12
Nyelv: VBA, Word97
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows XP, Windows 2003, Windows Vista, OS2
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS, Linux, Unix, Solaris, BeOS, Windows 3.xx, Windows CE, Windows Mobile, Palm, Symbian összes...
Veszélyeztetett fájlok: DOC
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A W97M/Locale.B macrovirus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast MW97:Locale
AVG W97M/Locale
BitDefender W97M.Locale.A
e-Trust W97M/Locale.B
F-PROT W97M/Locale.B
F-Secure W97M/Locale.B
Ikarus Virus.MSWord.Locale.A
Kaspersky Virus.MSWord.Locale.b
McAfee W97M/Locale.gen(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft W97M/Locale.B
NOD32 (ESET) W97M/Locale.B
Panda W97M/Locale.B
Rising Antivirus Macro.Local.A
Macro.MsWord.Locale
Sophos WM97/Locale-A
Trend Micro W97M_LOCALE
VirusBuster WORD.97.Locale.A1
 

Makrókezelés

A makróvírusok célja, hogy terjedésük során egy másik dokumentumot megfertőzzenek. Minden olyan adatállomány, mely az adatokon kívül az adatállomány értelmezni képes alkalmazás számára végrehajtható programot tartalmaz makróvírussal megfertőzhető. Természetesen ez csak akkor igaz, ha az alkalmazás számára végrehajtandó utasításkészlet lehetőséget teremt erre. A makróvírusok a terjedésük érdekében a megfertőzött dokumentumban makrókat hoznak létre. Ebben helyezik el a terjedésükhöz szükséges kódot, amit aztán a dokumentumot kezelő alkalmazás (például Microsoft Word, Excel) értelmez és végrehajt.

A W97M/Locale.B macrovirus által fertőzött dokumentum tartalmazza a(z) Document_Open vírusmakrót.

A fertőzött sablonfájl tartalmazza a(z) Document_Open vírusmakrót.

Megjegyzés: Egy állomány dokumentum, illetve sablon voltát NEM a fájl kiterjesztése dönti el. Minden sablon és dokumentum tartalmaz egy típusjelzést (ez egyetlen bit az állományban), ami alapján az alkalmazás eldönti, hogy dokumentumról vagy sablonról van-e szó. A makróvírusok a dokumentrumon, illetve sablonon belül számos különböző területen lehetnek. A vírus készítőjének alapvető célja, hogy minél jobban eldugja a vírus kódját.

A W97M/Locale.B macrovirus fertőzése class típusú, a víruskód a ThisDocument modulban található.

A makróvírusoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a fertőzött makrókód elinduljon. Erre a makróvírusokat kezelő alkalmazások számos lehetőséget kínálnak.

A Document_Open automakró segítségével éri el a makróvírus, hogy felhasználói beavatkozás nélkül, automatikusan lefusson és vezérléshez jusson a számítógép felett a víruskód.

A makróvírusok esetenkén több különböző típusú állományt is képesek megfertőzni.

A macrovirus DOC kiterjesztésű fájlokat fertőz.

image