Létrehozva: 2008-05-29, 14:04:06
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:47:36
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 50688
Dátum: 2007-01-02
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Locksky.NAQ féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Trojan-gen
AVG I-Worm/Locksky.DE
Avira WORM/Locksky.AU.5
BitDefender Win32.Locksky.AZ@mm
Fortinet Grayware
F-Secure Email-Worm.Win32.Locksky.au
Ikarus Email-Worm.Win32.Locksky.au
vírusvédelem elnevezés
Kaspersky Email-Worm.Win32.Locksky.au
McAfee loosky.gen(Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/Locksky.NAQ
Microsoft Win32/Locksky@mm
Panda Trj/Dropper.WF
Rising Antivirus Worm.Mail.Win32.Locksky.au
Trend Micro WORM_LOCKSKY.BU
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/Locksky.NAQ féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza a(z) comdlg66.dll nevű fájlt.

A Win32/Locksky.NAQ féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • <number>.tmp
 • bootlog.log
 • clcbt.exe
 • iesniff.exe
 • instcat.dll
 • jpg_viewer.exe
Megjegyzés: A leírásban szereplő <number> számjegyeket jelöl a fájl nevében.
image image

A Win32/Locksky.NAQ féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "ChkDisk"="C:\WINDOWS\system32\iesniff.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\Notify\instcat] "DLLName"="instcat.dll"

Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A féreg megkísérel az alábbi webcímekre csatlakozni:

 • google.com
 • hotmail.com
 • yahoo.com
 • gmail.com

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) asdbiz.biz weboldalhoz csatlakozik.