Létrehozva: 2007-11-06, 16:43:16
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:47:47
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 30376
Dátum: 2005-12-10
Tömörítő: UPX
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Locksky.T féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Locksky-J
AVG I-Worm/Locksky.AA
BitDefender Win32.Locksky.AA@mm
e-Trust Win32/Loosky.I
F-PROT W32/Locksky.O
F-Secure Email-Worm.Win32.Locksky.r
Ikarus Email-Worm.Win32.Locksky.T
Kaspersky Email-Worm.Win32.Locksky.r
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Loosky.gen(Virus)
Microsoft Win32/Locksky.N@mm
NOD32 (ESET) Win32/Locksky.T
Panda W32/LockSky.AE.worm
Rising Antivirus Worm.Mail.Locksky.bs
Sophos W32/Loosky-L
Trend Micro WORM_LOCKSKY.Y
VirusBuster I-Worm.Locksky.AA
 

szervezet elnevezés
Wildlist W32/Locksky!ITW#6

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.

A Win32/Locksky.T féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza a(z) sachostx.exe nevű fájlt.

A Win32/Locksky.T féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • attrib.ini
 • hard.lck
 • msvcrl.dll
 • sachostc.exe
 • sachostp.exe
 • sachosts.exe
 • sachostw.exe

A féreg kódját tartalmazó fájlok az alábbi ikonnal jelennek meg:

image

A Win32/Locksky.T féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "HostSrv"="C:\WINDOWS\sachostx.exe" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\AuthorizedApplications\List] "C:\WINDOWS\sachostx.exe"="C:\WINDOWS\sachostx.exe:*:Enabled:enable"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\AuthorizedApplications\List] "C:\WINDOWS\system32\sachostc.exe"="C:\WINDOWS\system32\sachostc.exe:*:Enabled:enable"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet003\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\AuthorizedApplications\List] "C:\WINDOWS\system32\sachostc.exe"="C:\WINDOWS\system32\sachostc.exe:*:Enabled:enable"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\AuthorizedApplications\List] "C:\WINDOWS\system32\sachosts.exe"="C:\WINDOWS\system32\sachosts.exe:*:Enabled:enable"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet003\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\AuthorizedApplications\List] "C:\WINDOWS\system32\sachosts.exe"="C:\WINDOWS\system32\sachosts.exe:*:Enabled:enable"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\AuthorizedApplications\List] "C:\WINDOWS\system32\sachostw.exe"="C:\WINDOWS\system32\sachostw.exe:*:Enabled:enable"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet003\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\AuthorizedApplications\List] "C:\WINDOWS\system32\sachostw.exe"="C:\WINDOWS\system32\sachostw.exe:*:Enabled:enable"

E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Locksky.T féreg a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Hogy az e-mail üzenetekben terjedő vírusok, férgek minél inkább el tudjanak terjedni, a megtámadott számítógépeken e-mail címeket gyűjtenek. Ezeket az e-mail címeket aztán felhasználják egyrészt arra, hogy a vírus, féreg kódját továbbküldjék. Esetenként a megtalált címeket a Feladó mező kitöltésére is használják, meghamisítva ezzel az üzenet forrását.

A Win32/Locksky.T féreg a(z) .htm kiterjesztésű fájlokban keres e-mail címeket.

A Win32/Locksky.T féreg a(z) [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\WAB\WAB4\Wab File Name] regisztrációs bejegyzést használja az email címek kereséséhez.

Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

A levél feladóját a megtámadott számítógépről gyűjti össze, illetve korábban megtámadott számítógépekről gyűjtötte össze.


Tárgy

A levél lehetséges tárgya: Your mail Account is Suspended


Melléklet

A féreg által küldött e-mail üzenet melléklete acc_info1.exe .


Szöveg

Az e-mail szövege:

We regret to inform you that your mail account has been suspended due to the violation of our site policy, more info is attached.


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/Locksky.T féreg véletlenszerűen kiválasztott portokon nyit hátsóajtót.

Az alábbi fájlokat tölti le a webről a háttérben:

 • http://proxy2u.ws:8080/update.htm
 • http://proxy2u.ws:8080/download.exe

A féreg jelszavakat gyűjt a számítógépről.