Létrehozva: 2007-11-06, 16:43:42
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:48:26
Platform: VBS
Típus: szkriptvírus
Méret: 10205
Dátum: 2000-05-04
Nyelv: VBScript
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows XP, Windows 2003 Server, Windows Vista, OS2
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, Windows CE, Windows Mobile, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, Symbian összes...
Veszélyeztetett fájlok: JS, JSE, CSS, WSH, SCT, HTA, JPG, JPEG, MP3, MP2
Működéshez szükséges programok: VBScript
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A VBS/LoveLetter.D szkriptvírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast VBS:LoveLetter
AVG VBS/LoveLetter.C@mm
BitDefender VBS.LoveLetter.Z
e-Trust VBS/LoveLetter.C
F-PROT VBS/Mailtest.A@m
F-Secure VBS/LoveLetter
Ikarus VBS.LoveLetter.At
Kaspersky Email-Worm.VBS.LoveLetter
vírusvédelem elnevezés
McAfee VBS/LoveLetter@MM(Virus)
Microsoft VBS/FriendMess.B
NOD32 (ESET) VBS/LoveLetter.D
Panda VBS/LoveLetter.C
Rising Antivirus Script.ILoveYou.Barok
Sophos VBS/LoveLet-G
Trend Micro VBS_LOVELETTER.A
VirusBuster VBS.Loveletter.Gen
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image image

A szkriptvírus az alábbi fájlokat hozza létre:

A Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows): Win32DLL.vbs

A Windows System mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System):

 • MSKernel32.vbs
 • Very Funny.vbs
 • Very Funny.HTM
image image image

A VBS/LoveLetter.D szkriptvírus a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows Scripting Host\Settings] "Timeout"="0"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "MSKernel32"="c:\Windows\System\MSKernel32.vbs"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices] "Win32DLL"="c:\Windows\Win32DLL.vbs"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "WIN-BUGSFIX"="C:\WIN-BUGSFIX.exe"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="about:blank"

Makrókezelés

A makróvírusok célja, hogy terjedésük során egy másik dokumentumot megfertőzzenek. Minden olyan adatállomány, mely az adatokon kívül az adatállomány értelmezni képes alkalmazás számára végrehajtható programot tartalmaz makróvírussal megfertőzhető. Természetesen ez csak akkor igaz, ha az alkalmazás számára végrehajtandó utasításkészlet lehetőséget teremt erre. A makróvírusok saját rejtőzködésük érdekében gyakran lopakodási technikákat is bevetnek, megnehezítve ezzel a felfedezésüket.

A VBS/LoveLetter.D szkriptvírus kettős kiterjesztés létrehozásával próbál elrejtőzni, mivel a Windows alaphelyzetben nem jeleníti meg a regisztrált kiterjesztéseket. A rejtőzéshez a .vbs kiterjesztést használja.

A VBS/LoveLetter.D szkriptvírus fájlokat fertőz:

- a C:\WINDOWS mappában

- a C:\WINDOWS\System32 mappában

- az ideiglenes (TEMP) mappákban

A makróvírusok esetenkén több különböző típusú állományt is képesek megfertőzni.

A szkriptvírus a következő kiterjesztésű fájlokat fertőzi meg:


E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A VBS/LoveLetter.D szkriptvírus a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Hogy az e-mail üzenetekben terjedő vírusok, férgek minél inkább el tudjanak terjedni, a megtámadott számítógépeken e-mail címeket gyűjtenek. Ezeket az e-mail címeket aztán felhasználják egyrészt arra, hogy a vírus, féreg kódját továbbküldjék. Esetenként a megtalált címeket a Feladó mező kitöltésére is használják, meghamisítva ezzel az üzenet forrását.

A VBS/LoveLetter.D szkriptvírus a(z) .wab kiterjesztésű fájlokban keres e-mail címeket.

Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Tárgy

A levél lehetséges tárgya: fwd: Joke


Melléklet

A szkriptvírus által küldött e-mail üzenet melléklete Very Funny.vbs .


Szöveg

Az e-mail szövege:
Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A szkriptvírus a(z) WIN-BUGSFIX.exe fájlt tölti le a webről a háttérben.

A megtámadott számítógépen a hátsóajtó nyitásának egy eszköze, ha valamilyen IRC csatornán keresztül a féreg vagy vírus lehetőséget teremt a távvezérlésre. Az IRC csatornákon keresztül tovább is küldheti magát más IRC felhasználókhoz.

A VBS/LoveLetter.D szkriptvírus a(z) mirc csevegőprogramot használja.


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

minden aktiválódáskor

tevékenység

az alábbi kiterjesztésű fájlokat törli:

 • .jpg
 • .jpeg
 • .mp3
 • .mp2


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A VBS/LoveLetter.D szkriptvírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

rem barok -loveletter(vbe) <i hate go to school>
rem by: spyder / ispyder@mail.com / @GRAMMERSoft Group / Manila,Philippines