Létrehozva: 2008-05-29, 14:04:10
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:49:18
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 57344
Dátum: 2004-07-02
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Lovgate.AI féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Lovgate-AE
AVG I-Worm/Lovgate
Avira Worm/Lovgate.AE
BitDefender Win32.Lovgate.AE@mm
e-Trust Win32/Lovgate
F-PROT W32/Lovgate.AH@mm
Fortinet W32/Lovgate.X2@mm
F-Secure Email-Worm.Win32.LovGate.ae
Ikarus Email-Worm.Win32.LovGate.AE
Kaspersky Email-Worm.Win32.LovGate.ae
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Lovgate.ad@MM
NOD32 (ESET) Win32/Lovgate.AI
Microsoft Worm:Win32/Lovgate.AD.dr
Norton Antivirus W32.HLLW.Lovgate.G
Panda W32/Lovgate.AL.worm
Rising Antivirus Win32.LovGate.ax
Sophos W32/Lovgate-AD
Trend Micro PE_LOVGATE.AD
VirusBuster Win32.Lovgate.AW
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.

A Win32/Lovgate.AI féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • svchost.exe
 • SysTra.exe

A Win32/Lovgate.AI féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

A Win32/Lovgate.AI féreg a merevlemez(ek) főkönyvtárában létrehozza az alábbi fájlokat:

 • autorun.inf
 • command.exe

A Win32/Lovgate.AI féreg az alábbi fájlokat hozza létre:

 • C:\Windows\Media\AUTOEXEC.BAT
 • C:\Windows\Media\CAIN.PIF
 • C:\Windows\Media\CLIENT.EXE
 • C:\Windows\Media\documents and settings.txt.exe
 • C:\Windows\Media\FINDPASS.EXE
 • teljes lista...

A Win32/Lovgate.AI féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "WinHelp"="C:\Windows\System32\TkBellExe.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Hardware Profile"="C:\Windows\System32\hxdef.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "VFW Encoder/Decoder Settings"="RUNDLL32.EXE MSSIGN30.DLL ondll_reg"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Microsoft NetMeeting Associates, Inc."="NetMeeting.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Program In Windows"="C:\Windows\System32\IEXPLORE.EXE"
 • teljes lista...
Az újraindítást követő aktivizálódás elérésének számos egyéb lehetősége is van. A Windows működése során néhány olyan szöveges, konfigurációs állományt is használ, mely lehetőséget ad az automatikus elindulásra.

A Win32/Lovgate.AI féreg az autorun szekció "open=" sorába az alábbi bejegyzéseket teszi:

[AUTORUN]
open="c:\command.exe" /StartExplorer
A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

A Win32/Lovgate.AI féreg leállítja azon folyamatokat, melyek nevében szerepelnek a következő szótöredékek:

Annak érdekében, hogy egy helyi hálózaton a vírusok, férgek könnyebben terjedhessenek, képesek arra, hogy fájlok, illetve könyvtárakat megosszanak a hálózaton, esetleg a megtámadott gépen FTP szerver szolgáltatást indítanak. Természetesen ezt annak az érdekében teszik, hogy a másik számítógép elött ülő kiváncsi felhasználó a megosztáson keresztül a saját gépét is megfertőzhesse.

A Win32/Lovgate.AI féreg a(z) KaZaa megosztást használja.


E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Lovgate.AI féreg a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Hogy az e-mail üzenetekben terjedő vírusok, férgek minél inkább el tudjanak terjedni, a megtámadott számítógépeken e-mail címeket gyűjtenek. Ezeket az e-mail címeket aztán felhasználják egyrészt arra, hogy a vírus, féreg kódját továbbküldjék. Esetenként a megtalált címeket a Feladó mező kitöltésére is használják, meghamisítva ezzel az üzenet forrását.

A Win32/Lovgate.AI féreg az alábbi kiterjesztésű fájlokban keres e-mail címeket:

A féreg a [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Account Manager\Accounts] regisztrációs adatbázis bejegyzést használja SMTP szerver kereséséhez.

A Win32/Lovgate.AI féreg különböző karakteriszikájú e-mail-eket hoz létre. A vírusok, férgek ezt általában annak az érdekében teszik, hogy a különböző domainekre megfelelő nyelvi szöveget tudjanak elküldeni. Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

A levél feladóját a megtámadott számítógépről gyűjti össze, illetve korábban megtámadott számítógépekről gyűjtötte össze.


Tárgy

A levél lehetséges tárgya: Re: <originalsubject>

Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <Original Subject> megjelölés annak az üzenetnek a tárgy mezőjét jelenti, amelyre a féreg választ küld.

Melléklet

A féreg által elküldött e-mail lehetséges mellékletei:

 • Britney spears nude.exe.txt.exe
 • Deutsch BloodPatch!.exe
 • dreamweaver MX (crack).exe
 • DSL Modem Uncapper.rar.exe
 • How to Crack all gamez.exe
 • teljes lista...

Feladó

A feladó e-mail címéhez az alábbi domanineveket használja fel:

 • aol.com
 • hotmail.com
 • msn.com
 • yahoo.com

Tárgy

A levél lehetséges tárgyai:

 • hi
 • hello
 • Mail Delivery System
 • Mail Transaction Failed

Melléklet

A féreg által elküldött e-mail mellékletének neve lehet:

A féreg által elküldött e-mail mellékletének kiterjesztése lehet:

 • BAT
 • EXE
 • PIF
 • SCR
 • ZIP


Biztonsági rések, sérülékenységek

Egy, az Interneten terjedő vírus, féreg a felhasználó interaktívitása mellett kihasználhatja a megtámadott számítógép operációs rendszerének, illetve valamely alkalmazásának biztonsági hibáját. Ennek révén képes arra, hogy a megtámadott számítógépen vezérlést szerezzen.

A Win32/Lovgate.AI féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS03-026 , illetve a Microsoft MS03-039 jelű sérülékenységét.

A sebezhetőség az RPCSS szolgáltatás DCOM részét érinti. Az RPC (távoli eljáráshívás) a Windows rendszerek által használt egyik legfontosabb protokoll. Amennyiben a támadó kihasználja ezt a sebezhetőséget, képes lehet rosszindulatú kódok futtatására, illetve szolgáltatásmegtagadási támadásra.

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/Lovgate.AI féreg a TCP 135 porton nyit hátsóajtót.

A megtámadott számítógépen a vírusoknak, férgeknek az egyik elsődleges célpontjai a megosztott mappák. Ezzel nemcsak a helyi hálózaton, hanem peer-to-peer (P2P) kapcsolatokon keresztül is képesek terjedni. Megpróbálhatnak továbbá távoli kapcsolatot létesíteni más számítógépek megosztott könyvtáraival is.

A féreg a(z) admin$ megosztáshoz próbál kapcsolódni és azon keresztül terjedni.

A jelszavakat az alábbiakból választja: