Létrehozva: 2008-05-16, 14:15:55
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:53:24
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 77824
Dátum: 2006-03-08
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Luder.C féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Duel
AVG I-Worm/Generic.IG
Avira WORM/Luder.C.1
BitDefender Win32.Worm.Luder.C
e-Trust Win32/Luder!generic
F-PROT W32/Heuristic-114!Eldorado
Fortinet W32/Luder.C@mm
F-Secure Email-Worm.Win32.Luder.c
vírusvédelem elnevezés
Ikarus Email-Worm.Win32.Luder.c
Kaspersky Email-Worm.Win32.Luder.c
McAfee W32/Duel@MM(Virus)
NOD32 (ESET) Win32/Luder.C
Norton Antivirus W32.Luder@mm
Panda W32/Duel.A.drp
Rising Antivirus Worm.Mail.Luder.l
Trend Micro PE_LUDER.GEN
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image image image

A Win32/Luder.C féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza a(z) Duel.log nevű fájlt.

A Win32/Luder.C féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) Duel.exe nevű fájlt.

Minden olyan könyvtárban ahol fertőzött a(z) <random>.duel fájlt hozza létre.

Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl.
image image image

A Win32/Luder.C féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Win32_Duel"="C:\WINDOWS\system32\Duel.exe"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Win32_Duel"="C:\WINDOWS\system32\Duel.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess] "Start"="4"
A folyamatosan figyelő memóriarezidens vírusoknak, férgeknek célszerű gondoskodni arról, hogy csak egyszer kerüljenek a memóriába. Ennek érdekében úgynevezett mutexet hoznak létre, amelynek a létét a memóriába kerülés elött ellenőrzik.

A Win32/Luder.C féreg Win32.Duel (c) 2006 néven hoz létre mutexet.

A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

A Win32/Luder.C féreg leállítja azon folyamatokat, melyek nevében szerepelnek a következő szótöredékek:


E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Luder.C féreg a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Hogy az e-mail üzenetekben terjedő vírusok, férgek minél inkább el tudjanak terjedni, a megtámadott számítógépeken e-mail címeket gyűjtenek. Ezeket az e-mail címeket aztán felhasználják egyrészt arra, hogy a vírus, féreg kódját továbbküldjék. Esetenként a megtalált címeket a Feladó mező kitöltésére is használják, meghamisítva ezzel az üzenet forrását.

A Win32/Luder.C féreg a(z) [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\WAB\WAB4\Wab File Name] regisztrációs bejegyzést használja az email címek kereséséhez.

Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

Az e-mail feladóját az alábbi listából választja ki:


Tárgy

A levél lehetséges tárgyai:

 • Love...
 • Valentine (a little late)
 • A kiss for a smile
 • Me and you
 • True feelings
 • teljes lista...

Melléklet

A féreg által elküldött e-mail lehetséges mellékletei:

 • WantsU.exe
 • My heart.exe
 • A smile.exe
 • Forever.exe
 • My love.exe
 • teljes lista...


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/Luder.C féreg a TCP 6667 porton nyit hátsóajtót.

A megtámadott számítógépen a hátsóajtó nyitásának egy eszköze, ha valamilyen IRC csatornán keresztül a féreg vagy vírus lehetőséget teremt a távvezérlésre. Az IRC csatornákon keresztül tovább is küldheti magát más IRC felhasználókhoz.

A Win32/Luder.C féreg a(z) irc.undernet.org IRC szerverhez és a(z) #england csatornához csatlakozik.