Létrehozva: 2007-11-22, 15:56:22
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:53:34
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 83
Dátum: 1992-03
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Maaike.83 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Companion-83
BitDefender Rauser.83
e-Trust Compagnion
F-PROT Rauser.83
F-Secure Virus.DOS.Companion.83
Ikarus Virus.DOS.Companion.83
Kaspersky Virus.DOS.Companion.83
McAfee Univ.cmp(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Rauser.83
NOD32 (ESET) Maaike.83
Norton Antivirus Maaike.83
Panda Rauser.83
Rising Antivirus Raus-083
Sophos Companion-83
Trend Micro COMPAN-83
VirusBuster Rauser.83
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

EXE fájlok fertőzése


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk. A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása

Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Maaike.83 vírus memóriarezidens.