Létrehozva: 2008-06-27, 10:58:26
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:53:40
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 110311
Dátum: 2007-12-02
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
Veszélyeztetett fájlok: WINWORD.EXE, C:\Program Files\Microsoft Office\OFFICE, C:\Program Files\Microsoft Office\OFFICE10, C:\Program Files\Microsoft Office\OFFICE11, C:\Program Files\Real, C:\Program Files\Windows Media Player, C:\Program Files\winzip, C:\Program Files\winrar
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Mabezat.A féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Mabezat
AVG Worm/Generic.EDT
Avira WORM/Mabezat.B
BitDefender Win32.Worm.Agent.PYR
e-Trust Win32/Mabezat.B
F-PROT W32/Worm!a69a
F-Secure Worm.Win32.Mabezat.b
Ikarus Worm.Win32.Mabezat.b
vírusvédelem elnevezés
Kaspersky Worm.Win32.Mabezat.b
McAfee W32/Mabezat(Virus)
NOD32 (ESET) Win32/Mabezat.A
Microsoft Win32/Mabezat.B
Norton Antivirus W32.Mabezat.B
Sophos W32/Mabezat-B
Trend Micro TROJ_Generic.A
VirusBuster Worm.Mabezat.A
 

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

Az aktivizálódást követően a Win32/Mabezat.A féreg megpróbálja elindítani a(z) Microsoft Word programot.

image image Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image image image image image image image

A Win32/Mabezat.A féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) \wbem\OLD<random>.tmp nevű fájlt.

A Win32/Mabezat.A féreg a merevlemez(ek) főkönyvtárában létrehozza az alábbi fájlokat:

 • autorun.inf
 • zPharaoh.exe

A Win32/Mabezat.A féreg az alábbi fájlokat hozza létre:

 • C:\Documents and Settings\hook.dl_
 • C:\Documents and Settings\tazebama.dl_
 • C:\Documents and Settings\tazebama.dll
 • C:\Documents and Settings\<user>\Application Data\tazebama\zPharaoh.dat
 • C:\Documents and Settings\<user>\Application Data\Microsoft Office\Word.pip
 • teljes lista...
Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli. Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl.
image

A Win32/Mabezat.A féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced] "Hidden"="2"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced] "HideFileExt"="1"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced] "ShowSuperHidden"="0"
Annak érdekében, hogy egy féreg, vírus egy esetlegesen a megtámadott számítógépen lévő másik károkozó működését korlátozni tudja, ezért a képesek arra, hogy a rendszerleíró adatbázisból a másik vírusra vagy féregre vonatkozó bejegyzéseket töröljék. Előfordulhat az is, hogy így próbálják elejét venni, hogy egy alkalmazás (például vírusvédelem vagy tűzfal) a gép újraindításával aktivizálódjon.

A Win32/Mabezat.A féreg a rendszerleíró adatbázisból az alábbi bejegyzéseket törli:

 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer] "NoDriveTypeAutoRun"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer] "NoDriveTypeAutoRun"