Létrehozva: 2007-11-22, 15:56:46
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:53:49
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 2803
Dátum: 1993-08-18
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Macgyver.2803.A vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast MacGyver-2803
AVG MacGyver
BitDefender MacGyver.2803.B
e-Trust Macgyver.2803
F-PROT MacGyver.2803.A
F-Secure Virus.DOS.MacGyver.2803.a
Ikarus Virus.DOS.MacGyver.2803.a
Kaspersky Virus.DOS.MacGyver.2803.a
McAfee MCGY.2803.a(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Macgyver.2803
NOD32 (ESET) Macgyver.2803.A
Norton Antivirus MacGyver (2)
Panda Macgyver V1.0
Rising Antivirus MacGyver[2]
Sophos Macgyver-2803
Trend Micro MacGyver.2803.A
VirusBuster MacGyver.2803.A
 

szervezet elnevezés
Wildlist MacGyver.2803.A,MacGyver.2803

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz. A vírusok egy része - elkerülendő a feltűnést, és a túl gyors lebukást - bizonyos szem előtt levő, nagyobb figyelemnek örvendő fájlok, valamint a gyaníthatóan hatékony önellenőrzéssel rendelkező fájlok, így az antivírus programok fertőzését igyekszik elkerülni. Ezt az adott fájlnevek, vagy azok részleteinek ellenőrzésével éri el a vírus készítője.

A MS-DOS/Macgyver.2803.A vírus nem fertőzi azokat a programfájlokat, amelyek neve tartalmazza a következő karaktereket:

  • SCAN
  • ZTEST
  • EXEGOD
A víruskód elhelyezése a megfertőzött gazdaprogramban különösen érdekes, mert a vírusmentesítéskor a takarító programnak pontosan tudnia kell, honnan és mekkora részleteket kell kivágnia. Bootvírusok esetén az 512 bájtnál (1 szektor) nagyobb programkódot már csak további szektorokban lehet elrejteni, amelyek megtalálása a víruskód konkrét ismerete nélkül elég nehéz.

A víruskód a fertőzött fájl(ok) végére kerül és a program elején csupán egy ugróutasítást módosít, hogy a gazdaprogram indításakor először a víruskód fusson le, majd visszaugrik az eredeti belépési pontra.

A víruskészítők már a kezdetektől igyekeztek programjaik elrejtésére. Ennek érdekében a vírusprogramot kódolják, illetve olyan "szolgáltatással" látják el, hogy a kód fertőzésről fertőzésre változzon. Ennek mértéke is változó, és a többalakúság fokának megfelelően megkülönböztetünk polimorf, oligomorf és metamorf kártevőket. Az oligomorf, illetve polimorf kártevőkben alkalmazott kódolásra (és kártevőre) jellemző a beépített dekódoló eljárás (dekriptor) is, mely a legtöbb esetben jól elkülöníthető a víruskód többi részétől.

A vírus programkódja titkosított.

A vírusok egy része lopakodó technikákat alkalmaz, ami azt jelenti, hogy a memóriába rezidens módon betelepedett vírus saját jelenlétét elrejtendő megpróbálja elhitetni a felhasználóval, hogy a rendszer vírusmentes. Egyszerűbb esetben a fertőzés okozta méret, dátum és egyéb változásokat rejti el az operációs rendszer programjai és a felhasználói programok elől, de előfordulhat, hogy a teljes fertőzés előtti programterületet szimulálja.

A vírus lopakodó (stealth) tulajdonságokkal rendelkezik.


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

március és december 5., 15. és 25. napja

tevékenység

hangeffektust ad


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Macgyver.2803.A vírus memóriarezidens.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A víruskódban egy titkosított szöveg található.

A MS-DOS/Macgyver.2803.A vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

MACGYVER V1.0 Written by JOEY in Keelung. TAIWAN