Létrehozva: 2007-11-06, 16:47:48
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:54:14
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 27648
Dátum: 2001-12-31
Tömörítő: Aspack
Nyelv: Visual Basic
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
Működéshez szükséges fájlok: C:\Program Files\DevStudio\VB\VB5.OLB, MSVBVM50.DLL
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Maldal.G féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Maldal-H
AVG I-Worm/Maldal.G
BitDefender Win32.Zacker.E@mm
e-Trust Win32/Maldal.G
F-PROT W32/Maldal.F@mm
F-Secure Email-Worm.Win32.Maldal.f
Ikarus Email-Worm.Win32.Maldal.F
Kaspersky Email-Worm.Win32.Maldal.f
McAfee W32/Maldal.g@MM(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft Win32/Maldal.G@mm
NOD32 (ESET) Win32/Maldal.G
Norton Antivirus W32.Maldal.D@mm
Panda W32/Maldal.G
Rising Antivirus Worm.Maldal.f
Sophos W32/Maldal-G
Trend Micro WORM_MALDAL.G
VirusBuster I-Worm.Maldal.H
 

szervezet elnevezés
Wildlist W32/Maldal.E-mm

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

A féreg a saját kódjának telepítése során az alábbi ablako(ka)t jeleníti meg a képernyőn:

image Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/Maldal.G féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) win.exe nevű fájlt.

A Win32/Maldal.G féreg az ideiglenes (Temp) mappában létrehozhatja az alábbi fájlokat:

  • ZaCker.exe
  • test1xp.exe

A Win32/Maldal.G féreg az ideiglenes (Temp) mappában véletlenszerűen generált névvel fájl(oka)t hozhat létre, melyeknek kiterjesztése .tmp.

Az állományok létrehozása mellett a vírusok, férgek esetenként más alkalmazáshoz, esetleg másik vírushoz, féreghez tartozó állományokat is letörölnek.

A Win32/Maldal.G féreg letörli az alábbi fájlokat:

  • C:\eSafe\Protect\
  • C:\PC-Cillin 95\
  • C:\PC-Cillin 97\
  • C:\f-macro\
  • C:\TBAVW95\
  • teljes lista...

A féreg kódját tartalmazó fájlok az alábbi ikonnal jelennek meg:

image
image image

A Win32/Maldal.G féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "System"="C:\WINDOWS\system32\win.exe"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\ComputerName\ComputerName] "ComputerName"="ZaCker"

E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Maldal.G féreg a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

A levél feladóját a megtámadott számítógépről gyűjti össze, illetve korábban megtámadott számítógépekről gyűjtötte össze.


Tárgy

A levél lehetséges tárgya: ZaCker


Melléklet

A féreg által küldött e-mail üzenet melléklete ZaCker.exe .