Létrehozva: 2007-11-22, 15:58:58
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:54:34
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 1099
Dátum: 1994-03
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Mangtout.1099 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Mange-Tout-1099
AVG Mange-tout.1099
BitDefender Mange-tout.1099
e-Trust _1099
F-PROT Mange-tout.1099
F-Secure Virus.DOS.V.1099.a
Ikarus Virus.DOS.V.1099.A
Kaspersky Virus.DOS.V.1099.a
McAfee Mange-tout(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Mangetout.1099
NOD32 (ESET) Mangtout.1099
Norton Antivirus Mange_Tout.1099
Panda Mangtout.1099
Rising Antivirus DA01
Sophos 1099
Trend Micro MANGE-TOUT.1099
VirusBuster Mange-tout.1099
 

szervezet elnevezés
Wildlist Mange_Tout.1099,Mange_Tout

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése

EXE fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

legalább "60" percen keresztül nem tapasztalt aktivitást a billentyűzeten

tevékenység

  • felülírja a merevlemez mbr-jét

  • módosítja a CMOS beállításokat

A vírus debugger program érzékelés esetén leáll.


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk.

A memóriába rezidens módon betelepedett MS-DOS/Mangtout.1099 vírus minden olyan programfájlt megfertőz, amelyhez valami módon hozzá próbálnak férni.

A vírusok és programférgek egy része speciális bejegyzéseket őriz kódjában arra, hogy a megtámadott számítógépek merevlemezén mely könyvtárakban keressenek megfertőzhető fájlokat, illetve mely könyvtárban helyezhetik el a biztos és rendszeres vezérléshez jutás reményében a kártékony program futtatható kódját hordozó programfájlokat.

A MS-DOS/Mangtout.1099 vírus az aktuális könyvtár fájljait fertőzi meg.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Mangtout.1099 vírus memóriarezidens.