Létrehozva: 2007-11-09, 13:01:46
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:55:15
Platform: W97M
Típus: macrovirus
Méret: 3835
Dátum: 1999-07-03
Nyelv: VBA, Word97
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows XP, Windows 2003, Windows Vista, OS2
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS, Linux, Unix, Solaris, BeOS, Windows 3.xx, Windows CE, Windows Mobile, Palm, Symbian összes...
Veszélyeztetett fájlok: DOC
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A W97M/Marker.O1 macrovirus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast MW97:Marker
AVG W97M/Marker
BitDefender W97M.Marker.EU
e-Trust W97M/Marker.O
F-PROT W97M/Marker.{O,AK}
F-Secure W97M/Marker.{O,AK}
Ikarus Virus.MSWord.Marker.O
Kaspersky Virus.MSWord.Marker.o
McAfee W97M/Marker.o(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft W97M/Marker.DG
NOD32 (ESET) W97M/Marker.O1
Norton Antivirus W97M.Marker.gen
Panda W97M/Marker.{O,AK}
Rising Antivirus Shankar
Sophos WM97/Marker-DG
Trend Micro W97M_SHANKAR
VirusBuster WORD.97.Marker.JG
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_CURRENT_USER\ Software\ Microsoft\ MS Setup (ACME)\ User Info] " LogFile" =" true" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).


Makrókezelés

A makróvírusok célja, hogy terjedésük során egy másik dokumentumot megfertőzzenek. Minden olyan adatállomány, mely az adatokon kívül az adatállomány értelmezni képes alkalmazás számára végrehajtható programot tartalmaz makróvírussal megfertőzhető. Természetesen ez csak akkor igaz, ha az alkalmazás számára végrehajtandó utasításkészlet lehetőséget teremt erre. A makróvírusok a terjedésük érdekében a megfertőzött dokumentumban makrókat hoznak létre. Ebben helyezik el a terjedésükhöz szükséges kódot, amit aztán a dokumentumot kezelő alkalmazás (például Microsoft Word, Excel) értelmez és végrehajt.

A W97M/Marker.O1 macrovirus által fertőzött dokumentum tartalmazza az alábbi vírusmakrókat:

 • Document_Close
 • Document_Open
 • Document_New

A fertőzött sablonfájl tartalmazza az alábbi vírusmakrókat:

 • Document_Close
 • Document_Open
 • Document_New
Megjegyzés: Egy állomány dokumentum, illetve sablon voltát NEM a fájl kiterjesztése dönti el. Minden sablon és dokumentum tartalmaz egy típusjelzést (ez egyetlen bit az állományban), ami alapján az alkalmazás eldönti, hogy dokumentumról vagy sablonról van-e szó. A makróvírusok a dokumentrumon, illetve sablonon belül számos különböző területen lehetnek. A vírus készítőjének alapvető célja, hogy minél jobban eldugja a vírus kódját.

A W97M/Marker.O1 macrovirus fertőzése class típusú, a víruskód a ThisDocument modulban található.

A W97M/Marker.O1 macrovirusmakrói a(z) :-D you are marked! projectben helyezkednek el.

A makróvírusoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a fertőzött makrókód elinduljon. Erre a makróvírusokat kezelő alkalmazások számos lehetőséget kínálnak.

Az alábbi automakrók segítségével éri el a makróvírus, hogy felhasználói beavatkozás nélkül, automatikusan lefusson és vezérléshez jusson a számítógép felett a víruskód:

 • Document_Close
 • Document_Open
 • Document_New
A makróvírusok saját rejtőzködésük érdekében gyakran lopakodási technikákat is bevetnek, megnehezítve ezzel a felfedezésüket.

A W97M/Marker.O1 macrovirus kikapcsolja a konverzió átalakításának jóváhagyását, a Word makróvírus védelmét, a normal.dot módosítására való promptolást.

A makróvírusok esetenkén több különböző típusú állományt is képesek megfertőzni.

A macrovirus DOC kiterjesztésű fájlokat fertőz.


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

június 23-tól június 31-ig

tevékenység

 • üzenetablakot jelenít meg

 • a megtámadott számítógépről megjegyzéssorokban gyűjt információt

 • a dokumentumon módosítja a:


  • - Szerző mezőt: LSK


   - Kategória mezőt: You Are Infected


   - Keresőszó mezőt: Birthday


   - Megjegyzések mezőt: Shankar's Birthday falls on 25th July. Don't Forget to wish him


   - Tárgy mezőt: Birthday


   - Cím mezőt: Are You suprised ?

 • az újonnan létrehozott dokumentumokba az alábbi szöveget szúrja be:
  Happy BirthDay Shankar

Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A W97M/Marker.O1 macrovirus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

Const x15 = ":-D you are marked!"
image image image image image image