Létrehozva: 2007-11-22, 15:59:32
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:56:09
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 189
Dátum: 2002-09-05
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS, OS/2, Windows 3.1
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows NT, Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003, Windows CE, Linux, Unix, BeOS összes...
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Medical vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Medical-189/260
AVG Medicl
BitDefender Macaroni.C
e-Trust Zany.189
F-PROT Medical.189.A
F-Secure Virus.DOS.Mini.189
Ikarus Virus.DOS.Mini.189.A
Kaspersky Virus.DOS.Mini.189
McAfee Medical.189a(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/_189.A
NOD32 (ESET) Medical
Norton Antivirus Medical
Panda Univ
Rising Antivirus Mini.189
Sophos 196
Trend Micro MEDICAL
VirusBuster _189.A
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

nem talál több megfertőzhető fájlt

tevékenység

lefagyasztja a számítógépet


A fertőzés módszerei

A vírusok és programférgek egy része speciális bejegyzéseket őriz kódjában arra, hogy a megtámadott számítógépek merevlemezén mely könyvtárakban keressenek megfertőzhető fájlokat, illetve mely könyvtárban helyezhetik el a biztos és rendszeres vezérléshez jutás reményében a kártékony program futtatható kódját hordozó programfájlokat.

A MS-DOS/Medical vírus az aktuális könyvtár fájljait fertőzi meg.

A vírus 1 fájlt fertőz meg egy vezérléshez jutáskor.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Medical vírus nem mutat memóriarezidens viselkedést, és direkt fertőzőként, parazita módon, ha lefutott, visszaadja vezérlést a gazdaprogramnak vagy az operációs rendszernek.