Létrehozva: 2010-03-19, 16:42:36
Utolsó frissítés: 2010-03-19, 16:42:36
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 219136
Dátum: 2009-03-05
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Merond.E trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Trojan-gen
AVG Win32/Cryptor
Avira TR/Buzus.apxa
BitDefender Trojan.Generic.1567967
e-Trust Win32/Fruspam.P
F-PROT W32/Trojan3.AFP
F-Secure Trojan.Generic.1567967
Ikarus VirTool.Win32.CeeInject
Kaspersky Trojan.Win32.Buzus.aoot
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Xirtem@MM (Virus)
NOD32 (ESET) Win32/Merond.E
Microsoft Win32/Prolaco.gen!C
Norton Antivirus W32.Ackantta.B@mm
Panda Trj/Buzus.AH
Sophos Troj/Inject-FB
Trend Micro WORM_PROLACO.SMS
VirusBuster Trojan.Buzus.IMK
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.

A Win32/Merond.E trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • datopuvi
 • javase10.exe
 • javva.exe
 • <random>.dll
Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl.

A Win32/Merond.E trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "numuvediru"="Rundll32.exe \"C:\WINDOWS\system32\rutijeri.dll\",s"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Sun Java Updater v7.10"="C:\WINDOWS\system32\javva.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows] "AppInit_DLLs"="C:\WINDOWS\system32\<random>.dll"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows] "LoadAppInit_DLLs"=0x00000001
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\AuthorizedApplications\List] "C:\WINDOWS\system32\javva.exe"="C:\WINDOWS\system32\javva.exe:*:Enabled:Explorer"
 • teljes lista...
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <random> megjelőlés véletlenszerűen generált karaktersorozatot jelöl.

E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Merond.E trójai a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Tárgy

A levél lehetséges tárgyai:

 • You have got a new E-Card from your friend!
 • You have received A Hallmark E-Card!

Melléklet

A trójai által elküldött e-mail lehetséges mellékletei:

 • e-card.zip
 • postcard.zip