Létrehozva: 2010-01-14, 13:43:44
Utolsó frissítés: 2010-01-14, 13:43:44
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 254464
Dátum: 2009-04-14
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Merond.H trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Trojan-gen
AVG I-Worm/Generic.CVK
Avira TR/Dropper.Gen
BitDefender Trojan.Buzus.CW
e-Trust Win32/Fruspam.U
F-PROT W32/Trojan3.ATG
Fortinet W32/Pushdo.AK!tr
F-Secure Trojan.Buzus.CW
Ikarus Trojan.Win32.Buzus
vírusvédelem elnevezés
Kaspersky Trojan.Win32.Buzus.asuu
McAfee W32/Xirtem@MM (Virus)
NOD32 (ESET) Win32/Merond.H
Microsoft Win32/Prolaco.gen!C
Norton Antivirus W32.Ackantta@mm
Rising Antivirus Trojan.Win32.Buzus.fxq
Sophos Troj/Pushdo-AK
Trend Micro WORM_WALEDAC.DQ
VirusBuster Trojan.Buzus.PTT
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Merond.H trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • datopuvi
 • jre.exe
 • jushed.exe

A Win32/Merond.H trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) véletlenszerűen generált névvel fájl(oka)t hoz létre, melyeknek kiterjesztése .dll.

image image image image

A Win32/Merond.H trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "SunJavaUpdateSched v3.3"="C:\WINDOWS\system32\jushed.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "numuvediru"="Rundll32.exe \"C:\WINDOWS\system32\<random>.dll\",s"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows] "AppInit_DLLs"="C:\WINDOWS\system32\<random>.dll"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\AuthorizedApplications\List] "C:\WINDOWS\system32\jushed.exe"="C:\WINDOWS\system32\jushed.exe:*:Enabled:Explorer"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\wuauserv] "Start"=0x00000004
 • teljes lista...
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <random> megjelőlés véletlenszerűen generált karaktersorozatot jelöl.

E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Merond.H trójai a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

image image Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

A feladó e-mail címében szereplő felhasználó e-card .


Tárgy

A levél lehetséges tárgyai:

 • You have received A Hallmark E-Card!
 • You have got a new E-Card from your friend!

Melléklet

A trójai által elküldött e-mail lehetséges mellékletei:

 • e-card.zip
 • postcard.zip