Létrehozva: 2010-03-19, 16:43:08
Utolsó frissítés: 2010-03-19, 16:43:08
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 265728
Dátum: 2009-05-02
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Merond.L trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Trojan-gen
AVG Generic13.AJLF
Avira TR/Dropper.Gen
BitDefender Win32.Generic.493919
e-Trust Win32/VMalum.FIMV
F-PROT W32/Trojan2.HJWP
Fortinet W32/Buzus.AXHL!tr
F-Secure Win32.Generic.493919
Ikarus Trojan.Win32.Buzus
Kaspersky Trojan.Win32.Buzus.axhl
vírusvédelem elnevezés
McAfee Generic.dx!bo (Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/Merond.L
Microsoft Win32/Prolaco.gen!C
Norton Antivirus W32.Ackantta.B@mm
Panda Trj/Buzus.AH
Rising Antivirus Worm.Win32.Undef.gr
Sophos Troj/Dwnldr-HQJ
Trend Micro TROJ_BUZUS.AOI
VirusBuster Trojan.Buzus.USV
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Merond.L trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • datopuvi
 • javaclp.exe
 • javasec1.exe
 • javasec2.exe
 • javasec3.exe
 • <random>.dll
Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl.

A Win32/Merond.L trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "SunJavaUpdateSched v10"="C:\WINDOWS\system32\javaclp.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "numuvediru"="Rundll32.exe \"C:\WINDOWS\system32\<random>.dll\",s"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows] "AppInit_DLLs"="C:\WINDOWS\system32\<random>.dll"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\AuthorizedApplications\List] "C:\WINDOWS\system32\javaclp.exe"="C:\WINDOWS\system32\javaclp.exe:*:Enabled:Explorer"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\wuauserv] "Start"=0x00000004
 • teljes lista...
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <random> megjelőlés véletlenszerűen generált karaktersorozatot jelöl.

E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Merond.L trójai a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

A levél feladóját a megtámadott számítógépről gyűjti össze, illetve korábban megtámadott számítógépekről gyűjtötte össze.


Tárgy

A levél lehetséges tárgyai:

 • You have got a new E-Card from your friend!
 • You have received A Hallmark E-Card!

Melléklet

A trójai által elküldött e-mail lehetséges mellékletei:

 • e-card.zip
 • postcard.zip


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

Az alábbi weboldalakhoz csatlakozik:

 • ccytvpbsdg.com
 • dcorbtfyni.net
 • exficale.com
 • pancolp.com

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

a telepítés során

tevékenység

újraindítja a számítógépet