Létrehozva: 2010-01-12, 10:26:26
Utolsó frissítés: 2010-01-12, 10:26:26
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 368681
Dátum: 2009-06-24
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Merond.Q trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Trojan-gen
AVG Dropper.Generic.AQDZ
Avira TR/Dropper.Gen
BitDefender Worm.Generic.72293
e-Trust Win32/Fruspam.AF
F-PROT W32/Trojan3.AYB
Fortinet W32/VB.EDF!tr
F-Secure Trojan:W32/Agent.KTP
Ikarus VirTool.Win32.VBInject
vírusvédelem elnevezés
Kaspersky Trojan.Win32.VB.qzv
McAfee W32/Generic.worm.i (Virus)
NOD32 (ESET) Win32/Merond.Q
Microsoft Win32/VBInject.gen!AV
Norton Antivirus W32.Ackantta.B@mm
Rising Antivirus Trojan.DL.Win32.VBcode.bx
Sophos W32/Autorun-AKG
Trend Micro WORM_AUTORUN.FDB
VirusBuster Trojan.TDSS.FSW
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Merond.Q trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) winlogin.exe nevű fájlt.

image image image image image

A Win32/Merond.Q trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Windows Fast User Switching"="C:\WINDOWS\system32\winlogin.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\AuthorizedApplications\List] "C:\WINDOWS\system32\winlogin.exe"="C:\WINDOWS\system32\winlogin.exe:*:Enabled:Explorer"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet003\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\AuthorizedApplications\List] "C:\WINDOWS\system32\winlogin.exe"="C:\WINDOWS\system32\winlogin.exe:*:Enabled:Explorer"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer] "password"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer] "user"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FU]

E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Merond.Q trójai a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

image image image image Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

A feladó e-mail címében szereplő felhasználó az alábbiak egyike:

 • e-cards
 • invitations
 • order-update

A feladó e-mail címéhez az alábbi domanineveket használja fel:

 • amazon.com
 • hallmark.com
 • hi5.com
 • twitter.com

Tárgy

A levél lehetséges tárgyai:

 • Jessica would like to be your friend on hi5!
 • Shipping update for your Amazon.com order 254-78546325-658742
 • You have received A Hallmark E-Card!
 • Your friend invited you to twitter!

Melléklet

A trójai által elküldött e-mail lehetséges mellékletei:

 • Invitation Card.zip
 • Postcard.zip
 • Shipping documents.zip