Létrehozva: 2007-11-06, 16:49:10
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:56:43
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 4112
Dátum: 2003-11-11
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Mimail.B féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Mimail-C-unp
AVG Dropper.Mimail
BitDefender Generic.Mimail.CDC90EE8
e-Trust Win32/Mimail.B
F-PROT W32/Mimail.B@mm
F-Secure Email-Worm.Win32.Mimail.b
Kaspersky Email-Worm.Win32.Mimail.b
McAfee W32/Mimail.b@MM(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft Win32/Mimail.B@mm
NOD32 (ESET) Win32/Mimail.B
Norton Antivirus W32.Mimail.Gen
Panda W32/Mimail.B.worm
Rising Antivirus Worm.Mimail.b
Sophos W32/Mimail-B
Trend Micro WORM_MIMAIL.GEN
VirusBuster I-Worm.Mimail.B
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.

A Win32/Mimail.B féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • MSTASKS.EXE
  • IEXPLORE.EXE
  • MSAPIN32.DLL

A Win32/Mimail.B info.html néven a Temporary Internet Files mappába másolja magát.

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run] " IEXPLORE" =" %windir%\ Iexplore. exe" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).

A rendszerleíró adatbázis egyes kulcsaiban szereplő <windir> a Windows könyvtár elérési útját azonosítja. Alapértelmezés szerinti értéke a Windows verziójától függően C:\WINDOWS vagy C:\WINNT, de az installálás során más könyvtár is beállítható.

E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Mimail.B féreg a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

image Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

A feladó e-mail címében szereplő felhasználó admin .

A feladó e-mail címéhez az alábbi domanineveket használja fel:

  • correo.com.uy
  • digsigtrust.com
  • domain.com
  • e-trust.be
  • feste.org
  • teljes lista...

Tárgy

A levél tárgyában szerepel a(z) your account szó.


Melléklet

A féreg által küldött e-mail üzenet melléklete message.zip .

A féreg által elküldött e-mailben MSTASKS.EXE a .ZIP kiterjesztésű mellékletében lapuló fájl.