Létrehozva: 2007-11-06, 16:49:18
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:56:53
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 10784
Dátum: 2003-11-05
Tömörítő: Upx
Nyelv: C
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Mimail.E féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:MiMail-E2
AVG I-Worm/Mimail.E
BitDefender Win32.Mimail.D@mm
e-Trust Win32/Mimail.E
F-PROT W32/Mimail.E@mm
F-Secure Email-Worm.Win32.Mimail.e
Ikarus Email-Worm.Win32.Mimail.E
Kaspersky Email-Worm.Win32.Mimail.e
McAfee W32/Mimail.e@MM(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft Win32/Mimail.E@mm
NOD32 (ESET) Win32/Mimail.E
Norton Antivirus W32.Mimail.F@mm
Panda W32/Mimail.E.worm
Rising Antivirus Worm.Mimail.e
Sophos W32/Mimail-E
Trend Micro WORM_MIMAIL.GEN
VirusBuster I-Worm.Mimail.E
 

szervezet elnevezés
Wildlist W32/Mimail.E-mm

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

A féreg az aktuális böngészőben betölti a "www.google.com" oldalt.

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Mimail.E féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • cnfrm.exe
 • eml.tmp
 • exe.tmp
 • zip.tmp
image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run] " Cnfrm32" =" C: \ WINDOWS\ cnfrm. exe" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).


E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Mimail.E féreg a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Hogy az e-mail üzenetekben terjedő vírusok, férgek minél inkább el tudjanak terjedni, a megtámadott számítógépeken e-mail címeket gyűjtenek. Ezeket az e-mail címeket aztán felhasználják egyrészt arra, hogy a vírus, féreg kódját továbbküldjék. Esetenként a megtalált címeket a Feladó mező kitöltésére is használják, meghamisítva ezzel az üzenet forrását.

A Win32/Mimail.E féreg az alábbi mappákban keres e-mail címeket:

 • C:\Program Files
 • My Documents
 • Windows Desktop

A Win32/Mimail.E féreg az alábbi kiterjesztésű fájlokban nem keres e-mail címeket:

image Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

Az e-mail feladója a fertőzött gép levelező klienséhez tartozó e-mail cím.


Tárgy

A levél tárgyát több részből állítja össze. Ekkor az egyes részek a következők:

A levél tárgyának első része: don't be late! .

A levél tárgyának második részét véletlenszerű karakterekből állítja össze.


Melléklet

A féreg által küldött e-mail üzenet melléklete readnow.zip .Biztonsági rések, sérülékenységek

Egy, az Interneten terjedő vírus, féreg a felhasználó interaktívitása mellett kihasználhatja a megtámadott számítógép operációs rendszerének, illetve valamely alkalmazásának biztonsági hibáját. Ennek révén képes arra, hogy a megtámadott számítógépen vezérlést szerezzen.

A Win32/Mimail.E féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS02-015 jelű sérülékenységét.

A hiba az object tag-ek kezelésében található, amely által a támadó programokat futtathat a megtámadott számítógépen és létrehozhat olyan HTML oldalakat, amelyek tartalmazzák ezt az object tag-et. Abban az esetben, ha a felhasználó erre az oldalra kerül, kártékony programok futnak le a számítógépén.

A Win32/Mimail.E féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS03-014 jelű sérülékenységét.

A hiba az Outlook Express levelezőprogram MHTML URL kezelőjében található. A biztonsági rést kihasználva a támadók speciálisan szerkesztett MHTML URL-t jeleníthetnek meg, vagy egy weboldalon, vagy egy email üzenetbe foglalva. Ezeken keresztül pedig kártékony programokat futtathatnak.

Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A Win32/Mimail.E féreg az alábbi webcímek ellen indít támadást:

 • spews.org
 • spamhaus.org
 • spamcop.net
 • www.spews.org
 • www.spamhaus.org
 • www.spamcop.net

A féreg megkísérel a(z) 212.5.86.163 webcímre csatlakozni.

A féreg DoS támadást hajt végre, melyhez HTTP protokolt használ.