Létrehozva: 2009-05-26, 16:21:00
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 11:08:56
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 47104
Dátum: 2008-02-04
Tömörítő: Upack
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Mocalo.ES féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG Worm/Feebs.JM
Avira TR/Drop.Agent.ebw
BitDefender Trojan.Dropper.RPE
e-Trust Win32/Feeb!generic
F-Secure Trojan-Dropper.Win32.Agent.ebw
Ikarus Trojan-Dropper.Win32.Agent.ebw
Kaspersky Trojan-Dropper.Win32.Agent.ebw
McAfee W32/Feebs@MM(Virus)
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) Win32/Mocalo.ES
Microsoft Win32/Malagent
Norton Antivirus W32.Feebs.DH@mm
Rising Antivirus Trojan.Win32.Undef.dae
Sophos Troj/Dropper-TN
Trend Micro WORM_FEEBS.NR
VirusBuster Trojan.DR.Agent.ENEC
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Mocalo.ES féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • \drivers\ms<random>\
 • ms<random>.exe
 • ms<random>.dll

A Win32/Mocalo.ES féreg a megosztott mappákban létrehozza az alábbi fájlokat:

 • 3dsmax_10_(3D_Studio_Max)_new_full.zip
 • ACDSee_10_new_full.zip
 • Adobe_Photoshop_11_(CS34)_new_full.zip
 • Adobe_Premiere_10_(3.0_pro)_new_full.zip
 • Ahead_Nero_8_new_full.zip
 • teljes lista...

A Win32/Mocalo.ES féreg letörli azokat a könyvtárakat, melyek nevében szerepel a liveupdate karakterlánc.

Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl.
image image

A Win32/Mocalo.ES féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Active Setup\Installed Components\{C062EE58-0BF7-F8F5-D4E7-DEA7B434DBF6}] "Stubpath"="C:\WINDOWS\system32\ms<random>.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\MS<random>]
 • [HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{C062EE58-0BF7-F8F5-D4E7-DEA7B434DBF6}\InprocServer32] "@"="C:\WINDOWS\system32\ms<random>.dll"
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <random> megjelőlés véletlenszerűen generált karaktersorozatot jelöl.

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/Mocalo.ES féreg a TCP 18277 porton nyit hátsóajtót.

A(z) login.icq.com weboldalhoz csatlakozik.


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

fájlokat rejt el a fájlkezelő alkalmazások elöl (pl. EXPLORER, FAR MANAGER) még akkor is, ha nem rejtett attributummal ellátottak