Létrehozva: 2007-11-06, 16:50:16
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:59:45
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 42496
Dátum: 2003-07-11
Tömörítő: ASPack
Nyelv: Visual C
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, Windows 95, Windows 98, Windows ME, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X összes...
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Mofei.C féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Mofeir-Q
AVG Worm/Mofeir.H
BitDefender Win32.Mofeir.C@mm
e-Trust Win32/Mofei.E
F-PROT W32/Mofei.C
F-Secure Net-Worm.Win32.Mofeir.c
Ikarus Net-Worm.Win32.Mofeir
Kaspersky Net-Worm.Win32.Mofeir.c
McAfee W32/MoFei.worm(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft Win32/Mofei.C
NOD32 (ESET) Win32/Mofei.C
Norton Antivirus W32.Femot.D.Worm
Panda W32/Mofei.C
Rising Antivirus Trojan.MoFei.e
Sophos W32/Mofei-B
Trend Micro WORM_MOFEI.C
VirusBuster Worm.Mofei.C
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/Mofei.C féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • lasvr32.dll
 • lasvr32.exe
 • mofei.cfg
image image

A Win32/Mofei.C féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\SCardDrv] "ImagePath"="C:\WINDOWS\System32\lasvr32.exe -v"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\System\ControlSet001\Services\SCardDrv] "ImagePath"="C:\WINDOWS\System32\lasvr32.exe -v"
Annak érdekében, hogy egy helyi hálózaton a vírusok, férgek könnyebben terjedhessenek, képesek arra, hogy fájlok, illetve könyvtárakat megosszanak a hálózaton, esetleg a megtámadott gépen FTP szerver szolgáltatást indítanak. Természetesen ezt annak az érdekében teszik, hogy a másik számítógép elött ülő kiváncsi felhasználó a megosztáson keresztül a saját gépét is megfertőzhesse.

A Win32/Mofei.C féreg megosztott könyvtárként az alábbi mappákat használja:

 • \ADMIN$\System32\LASVR32.EXE
 • \ADMIN$\System32\MoFei.VER
 • \IPC$\System32\LASVR32.EXE
 • \IPC$\System32\MoFei.VER
Egy, a számítógépeket támadó vírus, féreg az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhat. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A Win32/Mofei.C féreg Smart Card Helper néven hoz létre szervizt.

A szerviz bővebb leírásaként Enables support for legacy non-plug and play smart-card readers used by this computer. If this service is stopped, this computer will not support legacy reader. If this service is disabled, any services that explicitly depend on it will fail to start. -t állít be.

A létrehozott szerviz a(z) C:\WINDOWS\System32\lasvr32.exe elérési útra hivatkozik.

image

Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A féreg megkísérel az alábbi webcímekre csatlakozni:

 • google.ods.org
 • windowsupdate.daemon.sh

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/Mofei.C féreg az alábbi TCP portokon nyit hátsóajtót:

 • 1080
 • 8080
A megtámadott számítógépen a vírusoknak, férgeknek az egyik elsődleges célpontjai a megosztott mappák. Ezzel nemcsak a helyi hálózaton, hanem peer-to-peer (P2P) kapcsolatokon keresztül is képesek terjedni. Megpróbálhatnak továbbá távoli kapcsolatot létesíteni más számítógépek megosztott könyvtáraival is.

A jelszavakat az alábbiakból választja: