Létrehozva: 2007-11-06, 16:50:18
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:59:50
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 35788
Dátum: 2003-07-17
Tömörítő: UPX
Nyelv: Microsoft Visual C++
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, Windows 95, Windows 98, Windows ME, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X összes...
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Mofei.D féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Trojan-gen.
AVG Worm/Mofeir.J
BitDefender Win32.Mofeir.D@mm
e-Trust Win32/Mofei.F
F-PROT W32/Mofei.D
F-Secure Net-Worm.Win32.Mofeir.d
Ikarus Net-Worm.Win32.Mofeir
Kaspersky Net-Worm.Win32.Mofeir.d
McAfee W32/MoFei.worm(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft Win32/Mofei.D
NOD32 (ESET) Win32/Mofei.D
Norton Antivirus Backdoor.Femo
Panda W32/Mofei.D
Rising Antivirus Worm.Mofeir.b
Sophos W32/Mofei-C
Trend Micro WORM_MOFEI.E
VirusBuster Worm.Mofei.D
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Mofei.D féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

image image

A Win32/Mofei.D féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ClipSrv] "ImagePath"="C:\WINDOWS\System32\clipsvr32.exe -v"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\ClipSrv] "ImagePath"="C:\WINDOWS\System32\clipsvr32.exe -v"
Egy, a számítógépeket támadó vírus, féreg az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhat. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A Win32/Mofei.D féreg ClipSrv néven hoz létre szervizt.

A szerviz bővebb leírásaként Enables ClipBook Viewer to store information and share it with remote computers. If the service is stopped, ClipBook Viewer will not be able to share information with remote computers. If this service is disabled, any services that explicitly depend on it will fail to start. -t állít be.

A létrehozott szerviz a(z) C:\WINDOWS\System32\clipsvr32.exe elérési útra hivatkozik.

image