Létrehozva: 2007-11-22, 16:01:22
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:00:04
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 512
Dátum: 1996-01
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
Veszélyeztetett területek: MBR (a merevlemez legelső szektora), boot-szektor
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Moloch vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Moloch
AVG Moloch
BitDefender Moloch.A
F-PROT Moloch
F-Secure Virus.Boot.Moloch
Kaspersky Virus.Boot.Moloch
vírusvédelem elnevezés
McAfee Moloch(Virus)
NOD32 (ESET) Moloch
Panda Moloch
Sophos Moloch
Trend Micro MOLOCH-B*
 

szervezet elnevezés
Wildlist Moloch

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

A hajlékonylemez fertőzése

A merevlemez fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

minden aktiválódáskor

tevékenység

úgy módosítja a CMOS beállításait, hogy a számítógép először a C: meghajtóról próbálja az operációs rendszert betölteni, ezzel megnehezíti a vírusmentesítést, mert kézzel kell átállítani a CMOS megfelelő bejegyzését, hogy fertőzésmentes rendszerflopiról indíthassuk újra a számítógépet


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Moloch vírus memóriarezidens.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A víruskódban egy titkosított szöveg található.

A MS-DOS/Moloch vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

OH-MY-GOD! Moloch (tm) is here!

A MS-DOS/Moloch vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

Moloch is a trademark of SquiBoyz