Létrehozva: 2007-11-06, 16:50:24
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:53:29
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 220672
Dátum: 2000-10-09
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/MSInit.B féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Bymer
AVG I-Worm/RC5.A
BitDefender I-Worm.Msinit.B
e-Trust Win32/Bymer.B
F-PROT W32/Bymer.A
F-Secure Worm.Win32.Bymer.a
Ikarus Win32.Bymer.a
Kaspersky Worm.Win32.Bymer.a
McAfee W32/MsInit.worm.b(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft Win32/Bymera.D
NOD32 (ESET) Win32/MSInit.B
Norton Antivirus W32.HLLW.Bymer
Panda W32/MSInit.A
Rising Antivirus Trojan.RC5
Sophos W32/Bymer-A
Trend Micro WORM_BYMER.A
VirusBuster Worm.Dnet.B
 

szervezet elnevezés
Wildlist W32/MSInit.B

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.

A Win32/MSInit.B féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • dnetc.exe
  • dnetc.ini
  • wininit.exe

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run] " bymer. scanner" =" <actualdrive>: \ <actualdir>\ <actualfile>" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).

Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualdir> kifejezés azt a könyvtárat jelöli, ahonnan a féreg indítva lett. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualdrive> kifejezés azt a meghajtót jelöli, amelyikről a féreg indítva lett. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualfile> kifejezés az elindított fertőzött fájl nevét jelöli. Az újraindítást követő aktivizálódás elérésének számos egyéb lehetősége is van. A Windows működése során néhány olyan szöveges, konfigurációs állományt is használ, mely lehetőséget ad az automatikus elindulásra.

A Win32/MSInit.B féreg a C:\Windows\Win.ini fájl [windows] szekciójába a(z) load=C:\WINDOWS\system32\wininit.exe bejegyzést teszi.


Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A féreg megkísérel a(z) http://distributed.net webcímre csatlakozni.