Létrehozva: 2007-11-22, 16:02:16
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:00:14
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 3940
Dátum: 1995-06
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP, Linux, Unix összes...
Veszélyeztetett fájlok: exe
 

Kitömörített mérete 4200 bájt.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/MtE:Coffee_Shop.1 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Mutation Engine (MtE)
AVG Coffe_Shop:MtE
BitDefender MtE.Coffeeshop.3792
e-Trust MtE_Encoded
F-PROT Coffeeshop.3792#MtE
F-Secure Virus.DOS.MtE.Coffeeshop
Ikarus Virus.DOS.MtE.Coffeeshop
Kaspersky Virus.DOS.MtE.Coffeeshop
McAfee MtE(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Coffeeshop.3792!MtE
NOD32 (ESET) MtE:Coffee_Shop
Norton Antivirus MTE.CoffeeShop
Panda MtE.3888
Rising Antivirus Mte.Coffeeshop
Sophos Mutation Eng-E
Trend Micro POGUE-E
VirusBuster Coffeeshop.3792
 

szervezet elnevezés
Wildlist Coffeeshop:MtE

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

A MS-DOS/MtE:Coffee_Shop.1 vírus ellenőrzi, hogy a célpontként kiválasztott fájl MZ karakterekkel kezdődik-e, mert csak az ilyen fájlok fertőzéséhez készítették fel.

A vírusok egy része - elkerülendő a feltűnést, és a túl gyors lebukást - bizonyos szem előtt levő, nagyobb figyelemnek örvendő fájlok, valamint a gyaníthatóan hatékony önellenőrzéssel rendelkező fájlok, így az antivírus programok fertőzését igyekszik elkerülni. Ezt az adott fájlnevek, vagy azok részleteinek ellenőrzésével éri el a vírus készítője.

A MS-DOS/MtE:Coffee_Shop.1 vírus nem fertőzi azokat a fájlokat, melyek neve a következő karakterekkel kezdődik:

A víruskód elhelyezése a megfertőzött gazdaprogramban különösen érdekes, mert a vírusmentesítéskor a takarító programnak pontosan tudnia kell, honnan és mekkora részleteket kell kivágnia. Bootvírusok esetén az 512 bájtnál (1 szektor) nagyobb programkódot már csak további szektorokban lehet elrejteni, amelyek megtalálása a víruskód konkrét ismerete nélkül elég nehéz.

A víruskód a fertőzött fájl(ok) végére kerül és a program elején csupán egy ugróutasítást módosít, hogy a gazdaprogram indításakor először a víruskód fusson le, majd visszaugrik az eredeti belépési pontra.

A víruskészítők már a kezdetektől igyekeztek programjaik elrejtésére. Ennek érdekében a vírusprogramot kódolják, illetve olyan "szolgáltatással" látják el, hogy a kód fertőzésről fertőzésre változzon. Ennek mértéke is változó, és a többalakúság fokának megfelelően megkülönböztetünk polimorf, oligomorf és metamorf kártevőket. Az oligomorf, illetve polimorf kártevőkben alkalmazott kódolásra (és kártevőre) jellemző a beépített dekódoló eljárás (dekriptor) is, mely a legtöbb esetben jól elkülöníthető a víruskód többi részétől.

A MS-DOS/MtE:Coffee_Shop.1 vírus polimorf sajátságokkal rendelkezik, azaz fertőzésről fertőzésre módosítja saját kódját, s ezzel megnehezíti, vagy akár lehetetlenné is teszi, hogy azonosító bájtsorozat(ok) segítségével fedezzék fel és/vagy azonosítsák egyértelműen a fertőzést okozó víruspéldányokat.

A vírus programkódja titkosított.

Nem fertőzi az overlayt tartalmazó fájlokat (a fájl méretét összeveti a FileHeaderből kiszámítható mérettel).

image

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

pénteken minden egész órakor

tevékenység

  • egy képet jelenít meg

  • az itt megadott üzenetet jeleníti meg:
    LEGALIZE CANNABIS

A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk. A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása
  • fájl létrehozása

Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/MtE:Coffee_Shop.1 vírus memóriarezidens.

A MS-DOS/MtE:Coffee_Shop.1 vírus a 640K méretű DOS memóriába kerül be.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/MtE:Coffee_Shop.1 vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

SCCLVSNEHTTBVIRAFEMTBR
Amsterdam = COFFEESHOP!
MK1992