Létrehozva: 2007-11-06, 16:50:32
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:00:44
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 88640
Dátum: 2004-09-14
Tömörítő: FSG
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Mydoom.AA féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Mydoom-X
AVG I-Worm/Mydoom.W
BitDefender Win32.Mydoom.X@mm
e-Trust Win32/Mydoom.Z
F-PROT W32/Mydoom.Z@mm
F-Secure Email-Worm.Win32.Mydoom.x
Ikarus Trojan-Proxy.Win32.Agent.HX
Kaspersky Email-Worm.Win32.Mydoom.x
McAfee W32/Mytob.gen@MM(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft Win32/Mydoom.Y@mm
NOD32 (ESET) Win32/Mydoom.AA
Norton Antivirus W32.Mydoom.W@mm
Panda W32/Mydoom.Y.worm
Rising Antivirus Worm.Novarg.y
Sophos W32/MyDoom-X
Trend Micro WORM_MYDOOM.GEN
VirusBuster I-Worm.Mydoom.AB1
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image

A féreg az alábbi fájlokat hozza létre:

A Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows): oz2.exe

A Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32):

 • About_Mydoom.txt
 • Doompic.jpg
 • Downxz.bat
 • log32zx.exe
 • oz11111.exe

A Win32/Mydoom.AA féreg az ideiglenes (Temp) mappában létrehozhatja a(z) services.exe nevű fájlt.

A féreg kódját tartalmazó fájlok az alábbi ikonnal jelennek meg:

image
image

A Win32/Mydoom.AA féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Services"="C:\DOCUME~1\<user>\LOCALS~1\Temp\services.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "oz2"="C:\WINDOWS\oz2.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Microsoft Windows updaterD"="C:\WINDOWS\System32\log32zx.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "www.symantec.com"="C:\WINDOWS\System32\oz11111.exe"

E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Mydoom.AA féreg a terjedése érdekében HTML formátumú e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Hogy az e-mail üzenetekben terjedő vírusok, férgek minél inkább el tudjanak terjedni, a megtámadott számítógépeken e-mail címeket gyűjtenek. Ezeket az e-mail címeket aztán felhasználják egyrészt arra, hogy a vírus, féreg kódját továbbküldjék. Esetenként a megtalált címeket a Feladó mező kitöltésére is használják, meghamisítva ezzel az üzenet forrását.

A Win32/Mydoom.AA féreg az alábbi mappákban keres e-mail címeket:

 • Temporary Internet Files
 • Desktop
 • My Documents
 • Application Data

A Win32/Mydoom.AA féreg az alábbi kiterjesztésű fájlokban keres e-mail címeket:

A Win32/Mydoom.AA féreg a(z) [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\WAB\WAB4\Wab File Name] regisztrációs bejegyzést használja az email címek kereséséhez.

A Win32/Mydoom.AA féreg az üzenetek elküldéséhez saját smtp-motort használ.

Az üzenetek elküldéséhez a férgek, vírusok a megpróbálják megkeresni a továbbításhoz szükséges SMTP szervereket.

A Win32/Mydoom.AA féreg az üzenetek elküldéséhez használt SMTP szerverek kereséséhez az aktuális domain elé illesztett alábbi előtagokkal próbálkozik:

Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

Az e-mail feladóját az alábbi szavakból kombinálja:


Címzett

A féreg az e-mail üzeneteket az összegyűjtött címekre küldi el.

Nem küld e-mailt azonban az alábbi szavakat tartalmazó címekre:


Tárgy

A levél lehetséges tárgyai:

 • Re:Help
 • FW:Hi'
 • Hello'
 • Re:Test
 • Delivery status Notification
 • teljes lista...

Melléklet

A féreg által elküldött e-mail mellékletének nevét az alábbi szavakból állítja össze:

A féreg által elküldött e-mail mellékletének kiterjesztése lehet:

 • .exe
 • .scr
 • .pif
 • .bat
 • ,zip


Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A Win32/Mydoom.AA féreg támadást indít a(z) www.symantec.com webcím ellen.

A webtámadást 2004. szeptember 29-én hajtja végre.

A féreg DoS támadást hajt végre, melyhez HTTP protokolt használ.


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/Mydoom.AA féreg a(z) 4321 . porton nyit hátsóajtót.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A Win32/Mydoom.AA féreg programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

Ulol andy :-)