Létrehozva: 2007-11-06, 16:52:18
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:03:39
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 32256
Dátum: 2004-03-03
Tömörítő: Upx
Nyelv: Assembler
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Mydoom.H féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Mydoom-H
AVG I-Worm/Mydoom.H
BitDefender Win32.Mydoom.G@mm
e-Trust Win32/Mydoom.H
F-PROT W32/Mydoom.H@mm
F-Secure Email-Worm.Win32.Mydoom.g
Ikarus Email-Worm.Win32.Mydoom.G
Kaspersky Email-Worm.Win32.Mydoom.g
McAfee W32/Mydoom.h@MM(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft Win32/Mydoom.H@mm
NOD32 (ESET) Win32/Mydoom.H
Norton Antivirus W32.Mydoom.H@mm
Panda W32/Mydoom.H.worm
Rising Antivirus Worm.Novarg.h
Sophos W32/MyDoom-H
Trend Micro WORM_MYDOOM.BY
VirusBuster I-Worm.Mydoom.H
 

szervezet elnevezés
Wildlist W32/Mydoom.H-mm

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

Az aktivizálódást követően a Win32/Mydoom.H féreg megpróbálja elindítani a(z) notepad.exe programot.

A féreg a saját kódjának telepítése során az alábbi ablako(ka)t jeleníti meg a képernyőn:

image Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A féreg az alábbi fájlokat hozza létre:

A Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows):

 • Friend.jpg.exe
 • Home.jpg.exe
 • Windows XP Battery Low.wav.exe
 • Windows XP Critical Stop.wav.exe
 • Windows XP Hardware Fail.wav.exe
 • teljes lista...

A Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32):

 • backoff.jpg.exe
 • backup.jpg.exe
 • bulzano.jpg.exe
 • clickerx.wav.exe
 • excel.xls.exe
 • teljes lista...

A Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) véletlenszerűen generált névvel, melyeknek kiterjesztése az alábbiak egyike:

 • .exe
 • .dll

A féreg kódját tartalmazó fájlok az alábbi ikonnal jelennek meg:

image
image image image image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Ole] " EnableDCOM" = " N" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).

A Win32/Mydoom.H féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi helyeken véletlenszerű tartalommal hoz létre bejegyzéseket:

 • [HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{E6FB5E20-DE35-11CF-9C87-00AA005127ED}\InProcServer32] "C:\WINDOWS\System32\"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{35CEC8A3-2BE6-11D2-8773-92E220524153}\InprocServer32] "C:\WINDOWS\System32\"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{E6FB5E20-DE35-11CF-9C87-00AA005127ED}\InProcServer32] "C:\WINDOWS\System32\"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "C:\WINDOWS\System32\"
A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

A Win32/Mydoom.H féreg leállítja azon folyamatokat, melyek nevében szerepelnek a következő szótöredékek:


E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Mydoom.H féreg a terjedése érdekében HTML formátumú e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Hogy az e-mail üzenetekben terjedő vírusok, férgek minél inkább el tudjanak terjedni, a megtámadott számítógépeken e-mail címeket gyűjtenek. Ezeket az e-mail címeket aztán felhasználják egyrészt arra, hogy a vírus, féreg kódját továbbküldjék. Esetenként a megtalált címeket a Feladó mező kitöltésére is használják, meghamisítva ezzel az üzenet forrását.

A Win32/Mydoom.H féreg az alábbi kiterjesztésű fájlokban keres e-mail címeket:

A Win32/Mydoom.H féreg az üzenetek elküldéséhez saját smtp-motort használ.

Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

Az e-mail feladóját az alábbi szavakból kombinálja:


Címzett

A féreg az e-mail üzeneteket az összegyűjtött címekre küldi el.

Nem küld e-mailt azonban az alábbi szavakat tartalmazó címekre:


Tárgy

A levél lehetséges tárgyai:


Melléklet

A féreg által elküldött e-mail mellékletének nevét az alábbi szavakból állítja össze:Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A Win32/Mydoom.H féreg az alábbi webcímek ellen indít támadást:

 • www.symantec.com
 • symantec.com

A féreg DoS támadást hajt végre, melyhez HTTP protokolt használ.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A Win32/Mydoom.H féreg programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

to netsky's creator(s): imho, skynet is a decentralized peer-to-peer neural network. we have seen P2P in Slapper in Sinit only. they may be called skynets, but not your shitty app.