Létrehozva: 2007-11-06, 16:52:22
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:03:46
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 44544
Dátum: 2004-04-18
Tömörítő: Upx
Nyelv: Microsoft Visual C++
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Mydoom.I féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Mydoom-I
AVG I-Worm/Mydoom.J
BitDefender Win32.Mydoom.H@mm
e-Trust Win32/Mydoom.I
F-PROT W32/Mydoom.I@mm
F-Secure Email-Worm.Win32.Mydoom.h
Ikarus Email-Worm.Win32.Mydoom.H
Kaspersky Email-Worm.Win32.Mydoom.h
McAfee W32/Mydoom.i@MM(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft Win32/Mydoom.I@mm
NOD32 (ESET) Win32/Mydoom.I
Norton Antivirus W32.Mydoom.I@mm
Panda W32/Mydoom.I.worm
Rising Antivirus Worm.Novarg.i
Sophos W32/Mydoom-I
Trend Micro WORM_MYDOOM.GEN
VirusBuster I-Worm.Mydoom.H
 

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

Az aktivizálódást követően a Win32/Mydoom.I féreg megpróbálja elindítani a(z) Notepad.exe programot.

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Mydoom.I féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) svhost.exe nevű fájlt.

A féreg kódját tartalmazó fájlok az alábbi ikonnal jelennek meg:

image
image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run] " SVHOST" =" C: \ WINDOWS\ System32\ svhost. exe" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).

Annak érdekében, hogy egy féreg, vírus egy esetlegesen a megtámadott számítógépen lévő másik károkozó működését korlátozni tudja, ezért a képesek arra, hogy a rendszerleíró adatbázisból a másik vírusra vagy féregre vonatkozó bejegyzéseket töröljék. Előfordulhat az is, hogy így próbálják elejét venni, hogy egy alkalmazás (például vírusvédelem vagy tűzfal) a gép újraindításával aktivizálódjon.

A Win32/Mydoom.I féreg a rendszerleíró adatbázisból az alábbi bejegyzéseket törli:

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "TaskMon"="C:\Windows\System32\taskmon.exe"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "TaskMon"="C:\Windows\System32\taskmon.exe"
A folyamatosan figyelő memóriarezidens vírusoknak, férgeknek célszerű gondoskodni arról, hogy csak egyszer kerüljenek a memóriába. Ennek érdekében úgynevezett mutexet hoznak létre, amelynek a létét a memóriába kerülés elött ellenőrzik.

A Win32/Mydoom.I féreg SwebSipcSmtxSO néven hoz létre mutexet.


E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Mydoom.I féreg a terjedése érdekében HTML formátumú e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Hogy az e-mail üzenetekben terjedő vírusok, férgek minél inkább el tudjanak terjedni, a megtámadott számítógépeken e-mail címeket gyűjtenek. Ezeket az e-mail címeket aztán felhasználják egyrészt arra, hogy a vírus, féreg kódját továbbküldjék. Esetenként a megtalált címeket a Feladó mező kitöltésére is használják, meghamisítva ezzel az üzenet forrását.

A Win32/Mydoom.I féreg az alábbi kiterjesztésű fájlokban keres e-mail címeket:

A Win32/Mydoom.I féreg a(z) [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\WAB\WAB4] regisztrációs bejegyzést használja az email címek kereséséhez.

A Win32/Mydoom.I féreg az üzenetek elküldéséhez saját smtp-motort használ.

Az üzenetek elküldéséhez a férgek, vírusok a megpróbálják megkeresni a továbbításhoz szükséges SMTP szervereket.

A Win32/Mydoom.I féreg az üzenetek elküldéséhez használt SMTP szerverek kereséséhez az aktuális domain elé illesztett alábbi előtagokkal próbálkozik:

A féreg a [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Account Manager\Accounts] regisztrációs adatbázis bejegyzést használja SMTP szerver kereséséhez.

Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

A feladó e-mail címében szereplő felhasználó az alábbiak egyike:

A feladó e-mail címéhez az alábbi domanineveket használja fel:

 • aol.com
 • msn.com
 • yahoo.com
 • hotmail.com

Címzett

A féreg az e-mail üzeneteket az összegyűjtött címekre küldi el.

Nem küld e-mailt azonban az alábbi szavakat tartalmazó címekre:


Tárgy

A levélnek különböző tárgyai lehetnek. A lehetőségek az alábbiak:

A levél lehetséges tárgyai:

 • test
 • hi
 • hello
 • Mail Delivery System
 • Mail Transaction Failed
 • teljes lista...

A tárgy mezője lehet üres is.


Melléklet

A féreg által elküldött e-mail mellékletének nevét több részből szerkeszti össze.

A féreg által elküldött e-mailben szereplő melléklet nevének első részét az alábbi szavakból állítja össze:

A féreg által elküldött e-mailben szereplő melléklet nevének második részét az alábbi szavakból állítja össze:

 • doc
 • htm
 • txt

A féreg által elküldött e-mailben szereplő melléklet nevének harmadik részét az alábbi szavakból állítja össze:

 • bat
 • cmd
 • exe
 • scr
 • pif
 • zip


Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A Win32/Mydoom.I féreg támadást indít a(z) www.domain1own.com webcím ellen.

A féreg DoS támadást hajt végre, melyhez HTTP protokolt használ.