Létrehozva: 2008-02-29, 17:33:48
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:24:16
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 49944
Dátum: 2005-10-07
Tömörítő: PESpin
Nyelv: Microsoft Visual C++
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows XP, Windows 2003 Server, Windows Vista
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS, Windows 3.x, Windows CE, Linux, Unix, Solaris, Mac OS, Mac OSX, OS/2, BeOS összes...
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Mytob.KW féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Mytob-MF
AVG I-Worm/Mytob.AAL
Avira WORM/Mytob.KJ
e-Trust Win32/Mytob.JP!ZIP
Fortinet W32/MyTob.EU@mm
F-Secure Email-Worm.Win32.Doombot.b
Ikarus Net-Worm.Win32.Mytob.BI
Kaspersky Email-Worm.Win32.Doombot.b
vírusvédelem elnevezés
McAfee Generic Malware.a!zip(Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/Mytob.KW
Microsoft Win32/Mytob.KC@mm
Panda W32/Mytob.KG.worm
Rising Antivirus Worm.Mytob.gj
Sophos W32/Mytob-EU
Trend Micro WORM_MYTOB.LD
VirusBuster I-Worm.Mytob.MG
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.

A Win32/Mytob.KW féreg a Windows System mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System) létrehozza a(z) SCRIGZ.EXE nevű fájlt.

A Win32/Mytob.KW féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\SharedAccess] "Start" = "4"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\Zones\3]
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "RAX SYSTEM" = "scrigz.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices] "RAX SYSTEM" = "scrigz.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "PAX SYSTEM" = "scrigz.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices] "PAX SYSTEM" = "scrigz.exe"
A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

A Win32/Mytob.KW féreg leállítja az alábbi folyamatokat:


E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Mytob.KW féreg a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Hogy az e-mail üzenetekben terjedő vírusok, férgek minél inkább el tudjanak terjedni, a megtámadott számítógépeken e-mail címeket gyűjtenek. Ezeket az e-mail címeket aztán felhasználják egyrészt arra, hogy a vírus, féreg kódját továbbküldjék. Esetenként a megtalált címeket a Feladó mező kitöltésére is használják, meghamisítva ezzel az üzenet forrását.

A Win32/Mytob.KW féreg az alábbi kiterjesztésű fájlokban keres e-mail címeket:

A Win32/Mytob.KW féreg a(z) [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\WAB\WAB4\Wab File Name] regisztrációs bejegyzést használja az email címek kereséséhez.

A Win32/Mytob.KW féreg különböző karakteriszikájú e-mail-eket hoz létre. A vírusok, férgek ezt általában annak az érdekében teszik, hogy a különböző domainekre megfelelő nyelvi szöveget tudjanak elküldeni. Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

Az e-mail feladóját az alábbi szavakból kombinálja:


Címzett

A féreg az e-mail üzeneteket az összegyűjtött címekre küldi el.

Nem küld e-mailt azonban az alábbi szavakat tartalmazó címekre:


Tárgy

A levél lehetséges tárgyai:

 • *DETECTED* Online User Violation
 • Email Account Suspension
 • Important Notification
 • Members Support
 • Notice of account limitation
 • teljes lista...

Melléklet

A féreg által elküldött e-mail mellékletének neve lehet:

 • accepted-password
 • account-details
 • account-info
 • account-password
 • account-report
 • teljes lista...

A féreg által elküldött e-mail mellékletének kiterjesztése lehet:

 • .bat
 • .cmd
 • .exe
 • .pif
 • .scr

Szöveg

Az e-mail szövege:

Dear user <random>,
You have successfully updated the password of your <random> account.
If you did not authorize this change or if you need assistance with your account, please contact <random> customer service at: <random>
Thank you for using <random>!
The <random> Support Team
teljes lista...

Szöveg

Az e-mail szövege:

Dear user <random>,
It has come to our attention that your <random> User Profile ( x ) records are out of date. For further details see the attached document.
Thank you for using <random>!
The <random> Support Team
+++ Attachment: No Virus (Clean)
teljes lista...

Szöveg

Az e-mail szövege:

Dear <random> Member,
We have temporarily suspended your email account <random>.
This might be due to either of the following reasons:
1. A recent change in your personal information (i.e. change of address).
2. Submiting invalid information during the initial sign up process.
teljes lista...

Szöveg

Az e-mail szövege:

Dear <random> Member,
Your e-mail account was used to send a huge amount of unsolicited spam messages during the recent week. If you could please take 5-10 minutes out of your online experience and confirm the attached document so you will not run into any future problems with the online service.
If you choose to ignore our request, you leave us no choice but to cancel your membership.
Virtually yours,
The <random> Support Team
teljes lista...

Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl.

Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A féreg módosítja a hosts fájlt. Ezáltal bizonyos weboldalak elérhetetlenné válnak.


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/Mytob.KW féreg véletlenszerűen kiválasztott TCP portokon nyit hátsóajtót.

A megtámadott számítógépen a hátsóajtó nyitásának egy eszköze, ha valamilyen IRC csatornán keresztül a féreg vagy vírus lehetőséget teremt a távvezérlésre. Az IRC csatornákon keresztül tovább is küldheti magát más IRC felhasználókhoz.

A Win32/Mytob.KW féreg a(z) irc.blackcarder.net IRC szerverhez és a(z) #ccpower csatornához csatlakozik.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A Win32/Mytob.KW féreg programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

[x] starting HellBot::v3 beta2 The source of this worm has been released to public. irc server: irc.powerirc.net #ccpower . thx to everyone.