Létrehozva: 2010-03-30, 14:31:46
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 11:30:58
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 133643
Dátum: 2010-02-15
Tömörítő: ASPack
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Pacex.AE.Gen trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Rootkit-gen
AVG SHeur3.GZN
Avira Worm/Kolabc.hyv
BitDefender Trojan.PWS.YOV
e-Trust Win32/Frethog.GHV
Fortinet W32/Kolabc.HYV!worm
F-Secure Trojan.PWS.YOV
Ikarus Worm.Win32.Taterf
Kaspersky Net-Worm.Win32.Kolabc.hyv
vírusvédelem elnevezés
McAfee PWS-Gamania.b!f
NOD32 (ESET) a variant of Win32/Pacex.AE.Gen
Microsoft PWS:Win32/Frethog.gen!H
Norton Antivirus W32.Gammima.AG
Panda W32/Lineage.LJI
Rising Antivirus Trojan.Win32.Generic.51FB4A29
Sophos Mal/Generic-L
Trend Micro WORM_KOLABC.FS
VirusBuster Worm.Kolabc.BHC
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.

A Win32/Pacex.AE.Gen trójai a merevlemez(ek) főkönyvtárában létrehozza a(z) mi9al8rs.exe nevű fájlt.

image image

A Win32/Pacex.AE.Gen trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\MountPoints2\{d7f34266-503a-11de-8cba-806d6172696f}\Shell\AutoRun\command] "@"="C:\mi9al8rs.exe"
  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\MountPoints2\{d7f34266-503a-11de-8cba-806d6172696f}\Shell\open\Command] "@"="C:\mi9al8rs.exe"

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A trójai jelszavakat gyűjt a számítógépről.


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

  • a(z) Win32/Pacex.AK kártevőt telepíti a számítógépre

  • fájlokat rejt el a fájlkezelő alkalmazások elöl (pl. EXPLORER, FAR MANAGER) még akkor is, ha nem rejtett attributummal ellátottak