Létrehozva: 2007-11-06, 17:12:42
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:45:15
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 72767
Dátum: 2005-02-20
Tömörítő: ASPack
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Padowor.A trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Padawor
AVG I-Worm/Padowor.A
BitDefender Win32.Padowor.A@mm
e-Trust Win32/Padowor.A
F-PROT W32/Padowor.A
F-Secure Email-Worm.Win32.Padowor.a
Ikarus Backdoor.Win32.Padodor
Kaspersky Email-Worm.Win32.Padowor.a
McAfee W32/Inforyou.gen@MM(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft Win32/Inforyou.A@mm
NOD32 (ESET) Win32/Padowor.A
Norton Antivirus W32.Inforyou.A@mm
Panda W32/Inforyou.A.worm
Rising Antivirus Worm.Mail.Padowor.a
Sophos W32/Inforyou-A
Trend Micro WORM_INFORYOU.A
VirusBuster I-Worm.Padowor.A
 

szervezet elnevezés
Wildlist W32/Inforyou-mm

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/Padowor.A trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) MSDevBase.dat nevű fájlt.

A Win32/Padowor.A trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) véletlenszerűen generált névvel fájl(oka)t hoz létre, melyeknek kiterjesztése az alábbiak egyike:

 • .exe
 • .dll

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ Software\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion] " ShellServiceObjectDelayLoad. Net Framework" =" { 3845CD5A- 6FA0- 3E0C- 3980- 000CD8DE3A31} " bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).

A Win32/Padowor.A trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi helyeken véletlenszerű tartalommal hoz létre bejegyzéseket:

 • [HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{3845CD5A-6FA0-3E0C-3980-000CD8DE3A31}] "InProcServer32@"
 • HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Classes\CLSID\{3845CD5A-6FA0-3E0C-3980-000CD8DE3A31} "InProcServer32@"="C:\WINDOWS\System32\"<random>.dll"
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <random> megjelőlés véletlenszerűen generált karaktersorozatot jelöl. A folyamatosan figyelő memóriarezidens vírusoknak, férgeknek célszerű gondoskodni arról, hogy csak egyszer kerüljenek a memóriába. Ennek érdekében úgynevezett mutexet hoznak létre, amelynek a létét a memóriába kerülés elött ellenőrzik.

A Win32/Padowor.A trójai MS.NETFmwk1.1 néven hoz létre mutexet.


E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Padowor.A trójai a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

A levél feladóját a megtámadott számítógépről gyűjti össze, illetve korábban megtámadott számítógépekről gyűjtötte össze.


Tárgy

A levél lehetséges tárgyai:

 • His photo.
 • My username descriptions.
 • My West Coast Bank registration data disabled.
 • Take update of credit access program.
 • Their image.
 • Update your credit client program.
 • cyber porno art

Melléklet

A trójai által elküldött e-mail mellékletének neve lehet:

A trójai által elküldött e-mail mellékletének kiterjesztése lehet:

 • .exe
 • .pif
 • .scr
 • .zip


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

Az alábbi fájlokat tölti le a webről a háttérben:

 • http://50sbrotherhood.com/ikAARBbH
 • http://anypets.com/sotNuSLd
 • http://asis.com/LMlakmvb
 • http://bcn4life.com/KMjvnkAc
 • http://beeslender.com/LzKDMFVx
 • teljes lista...

Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A Win32/Padowor.A trójai programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

From alqaeda with love.
Copyright (C) 2004 by Said Al N. Libya 2004