Létrehozva: 2007-11-06, 17:12:44
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:45:20
Platform: XF
Típus: macrovirus
Méret: 1480
Dátum: 1998-01-01
Nyelv: VBA
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows XP, Windows 2003, Windows Vista, OS/2
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS, Unix, Linux, Solaris, Macintosh, Mac OS X, Windows 3.xx, BeOS
Veszélyeztetett fájlok: XLS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A XF/Paix.A macrovirus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast MX4:Paix
AVG XF/Paix
BitDefender XF.Paix.A
e-Trust XF/Paix.A
F-PROT XF/Paix.A
F-Secure XF/Paix.A
Ikarus Virus.MSExcel.Paix
Kaspersky Virus.MSExcel.Paix
vírusvédelem elnevezés
McAfee XF/Paix.a(Virus)
Microsoft XF/Paix
NOD32 (ESET) XF/Paix.A
Norton Antivirus XF.Paix.A
Panda XF/Paix.A
Sophos XF/Paix-B
Trend Micro XF_PAIX.A-1
VirusBuster Excel.Pax.A
 

Makrókezelés

A makróvírusok célja, hogy terjedésük során egy másik dokumentumot megfertőzzenek. Minden olyan adatállomány, mely az adatokon kívül az adatállomány értelmezni képes alkalmazás számára végrehajtható programot tartalmaz makróvírussal megfertőzhető. Természetesen ez csak akkor igaz, ha az alkalmazás számára végrehajtandó utasításkészlet lehetőséget teremt erre. A makróvírusok a terjedésük érdekében a megfertőzött dokumentumban makrókat hoznak létre. Ebben helyezik el a terjedésükhöz szükséges kódot, amit aztán a dokumentumot kezelő alkalmazás (például Microsoft Word, Excel) értelmez és végrehajt.

A XF/Paix.A macrovirus által fertőzött dokumentum tartalmazza a(z) auto_ouvrir vírusmakrót.

Megjegyzés: Egy állomány dokumentum, illetve sablon voltát NEM a fájl kiterjesztése dönti el. Minden sablon és dokumentum tartalmaz egy típusjelzést (ez egyetlen bit az állományban), ami alapján az alkalmazás eldönti, hogy dokumentumról vagy sablonról van-e szó. A makróvírusok a dokumentrumon, illetve sablonon belül számos különböző területen lehetnek. A vírus készítőjének alapvető célja, hogy minél jobban eldugja a vírus kódját.

A XF/Paix.A macrovirus fertőzése form típusú, a víruskódot a formázásra használt sablonban rejti el.

A makróvírusoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a fertőzött makrókód elinduljon. Erre a makróvírusokat kezelő alkalmazások számos lehetőséget kínálnak.

A auto_ouvrir automakró segítségével éri el a makróvírus, hogy felhasználói beavatkozás nélkül, automatikusan lefusson és vezérléshez jusson a számítógép felett a víruskód.

A macrovirus az aktuális könyvtár fájljait fertőzi meg.

A makróvírusok esetenkén több különböző típusú állományt is képesek megfertőzni.

A macrovirus XLS kiterjesztésű fájlokat fertőz.

A vírus a megfertőzött program startup könyvtárában létrehozza a "xlsheet.xla" vírushordozó sablonfájlt.

image