Létrehozva: 2007-11-09, 13:49:06
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:46:04
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 49331
Dátum: 2004-11-23
Tömörítő: PE_Patch, MewBundle, MEW
Nyelv: Visual Basic
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Pawur.A féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Pawur
AVG I-Worm/Pawur.A
BitDefender Win32.Worm.Pawur.A
e-Trust Win32/Inzae.A
F-PROT W32/Malware!a23a
F-Secure Email-Worm.Win32.Pawur.a
Ikarus Backdoor.Win32.Ciadoor.N
Kaspersky Email-Worm.Win32.Pawur.a
McAfee W32/Anzae.worm.a(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft Win32/Anzae.A@mm
NOD32 (ESET) Win32/Pawur.A
Norton Antivirus W32.Inzae.A@mm
Panda W32/Tasin.A.worm
Rising Antivirus Worm.Pawur.a
Sophos W32/Anzae-A
Trend Micro WORM_ANZAE.A
VirusBuster I-Worm.Anzae.A
 

szervezet elnevezés
Wildlist W32/Anzae

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

A féreg a saját kódjának telepítése során az alábbi ablako(ka)t jeleníti meg a képernyőn:

image Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Pawur.A féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • Inzax.exe
 • sw.exe
 • sx.exe
 • sz.exe
 • svchosl.pif

A féreg kódját tartalmazó fájlok az alábbi ikonnal jelennek meg:

image
image

A Win32/Pawur.A féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Svchost"="C:\WINDOWS\system32\svchosl.pif"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\ShellNoRoam\MUICache] "C:\WINDOWS\system32\inzax.exe"="Inzax.exe"
 • [HKEY_USERS\S-1-5-21-1060284298-1770027372-839522115-1003\Software\Microsoft\Windows\ShellNoRoam\MUICache] "C:\WINDOWS\system32\inzax.exe"="Inzax.exe"

E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Pawur.A féreg a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

A levél feladóját a megtámadott számítógépről gyűjti össze, illetve korábban megtámadott számítógépekről gyűjtötte össze.


Tárgy

A levél lehetséges tárgyai:

 • re:Amor verdadero
 • re:Como el aire...
 • re:Crees que puede ser verdad?
 • re:Dejate de rollos y vivAŠ!!!
 • re:Eso con queso rima con...xD
 • teljes lista...

Melléklet

A féreg által elküldött e-mail lehetséges mellékletei:

 • D-IncA3gnito.zip
 • EL_rechazo.zip
 • Love-Me.zip
 • Moon(Luna).zip
 • My life(Mi vida).zip
 • teljes lista...


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

minden aktiválódáskor

tevékenység

üzenetablakot jelenít meg

image image image image image image image image image image image image