Létrehozva: 2009-06-29, 16:15:28
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:46:23
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 58715
Dátum: 2008-09-26
Tömörítő: y0da's Crypter
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/PcClient.IHJ trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG Dropper.Small.CK
BitDefender Backdoor.PcClient.TDE
Fortinet W32/BackDoor.IHJ!tr.bdr
F-Secure Backdoor.Win32.PcClient.ihj
Ikarus Backdoor.Win32.PcClient
vírusvédelem elnevezés
McAfee Generic BackDoor(Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/PcClient.IHJ
Microsoft Win32/PcClient.T
Sophos Mal/UnkPack-Fam
VirusBuster Backdoor.PcClient.GOI
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/PcClient.IHJ trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) 0004f1f5.ini nevű fájlt.

A Win32/PcClient.IHJ trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) véletlenszerűen generált névvel fájl(oka)t hoz létre, melyeknek kiterjesztése .dll.

image image image

A Win32/PcClient.IHJ trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\SvcHost] "lxfzge"="lxfzge"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\lxfzge] "DisplayName"="lxfzge"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\lxfzge] "ImagePath"="C:\WINDOWS\system32\svchost.exe -k lxfzge"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\lxfzge\parameters] "ServiceDll"="%SystemRoot%\System32\<random>.dll"
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <random> megjelőlés véletlenszerűen generált karaktersorozatot jelöl.
Egy, a számítógépeket támadó vírus, féreg az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhat. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A Win32/PcClient.IHJ trójai lxfzge néven hoz létre szervizt.

A létrehozott szerviz a(z) C:\Windows\System32\svchost.exe -k lxfzge elérési útra hivatkozik.

image

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) nochoice.3322.org weboldalhoz csatlakozik.