Létrehozva: 2008-07-11, 11:07:30
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:47:51
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 24576
Dátum: 2007-09-13
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Pegan.Y trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Poison-R
AVG Delf.BIL
Avira TR/Crypt.CFI.Gen
BitDefender Backdoor.Celofot.D
F-PROT W32/Trojan2.SDV
F-Secure Trojan-Downloader.Win32.Agent.diu
Ikarus Email-Worm.Win32.Agent.c
Kaspersky Trojan-Downloader.Win32.Agent.diu
vírusvédelem elnevezés
McAfee Downloader.gen.a(Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/Pegan.Y
Microsoft Win32/Tearspear
Norton Antivirus Downloader
Panda W32/Addon.B.worm
Rising Antivirus Trojan.DL.Win32.Agent.diu
Sophos Troj/Dloadr-BCX
VirusBuster Trojan.DL.Agent.WII
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image

A Win32/Pegan.Y trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • ssvschost.sys
  • backsys.sys
  • msnworm.exe
  • oddysee.exe

A Win32/Pegan.Y trójai a merevlemez(ek) főkönyvtárában létrehozza az alábbi fájlokat:

  • Foto_celular.scr
  • Foto_celular.zip

A Win32/Pegan.Y létrehozza a C: \ Documents and Settings\ <user>\ Local Settings\ Temp\ svchost. exe nevű fájlt.

Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli.

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SYSTEM\ ControlSet001\ Services\ Oddysee] " DisplayName" =" Oddysee" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).

A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

A trójai a Internet Explorer folyamatba szúrja be magát.


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

Az alábbi weboldalakhoz csatlakozik:

  • www.myserver.memebot.com
  • www.newfotolog.memebot.com
  • www.sefudeu.memebot.com
A megtámadott számítógépen a hátsóajtó nyitásának egy eszköze, ha valamilyen IRC csatornán keresztül a féreg vagy vírus lehetőséget teremt a távvezérlésre. Az IRC csatornákon keresztül tovább is küldheti magát más IRC felhasználókhoz.

A Win32/Pegan.Y trójai a(z) MSN Messenger csevegőprogramot használja.