Létrehozva: 2007-11-22, 16:09:24
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:48:01
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 529
Dátum: 1996
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Pepper vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Pepper-529
BitDefender Pepper.529
e-Trust Pepper.528
F-PROT Pepper.529
F-Secure Virus.DOS.Pepper.529
Ikarus Virus.DOS.Pepper.529
Kaspersky Virus.DOS.Pepper.529
McAfee Univ/b(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Pepper.529
NOD32 (ESET) Pepper
Norton Antivirus Pepper.family
Panda Pepper.529
Rising Antivirus Pepper.529
Sophos Pepper-520
Trend Micro YOM
VirusBuster Pepper.529
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

minden hónap 1-én

tevékenység

  • a rendszerórát egy nappal visszaállítja

  • az itt megadott üzenetet jeleníti meg:
    yesterday once more

A fertőzés módszerei

A vírusok és programférgek egy része speciális bejegyzéseket őriz kódjában arra, hogy a megtámadott számítógépek merevlemezén mely könyvtárakban keressenek megfertőzhető fájlokat, illetve mely könyvtárban helyezhetik el a biztos és rendszeres vezérléshez jutás reményében a kártékony program futtatható kódját hordozó programfájlokat.

A MS-DOS/Pepper vírus az aktuális könyvtár fájljait fertőzi meg.

A vírus 3 fájlt fertőz meg egy vezérléshez jutáskor.

Az aktuális könyvtár szülőkönyvtárába is visszalép megfertőzhető fájlokat keresve.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Pepper vírus nem mutat memóriarezidens viselkedést, és direkt fertőzőként, parazita módon, ha lefutott, visszaadja vezérlést a gazdaprogramnak vagy az operációs rendszernek.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A víruskódban egy titkosított szöveg található.

A MS-DOS/Pepper vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

[pepper]