Létrehozva: 2008-07-03, 11:48:26
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:48:06
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 765
Dátum: 1989-12
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Perfume.765 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Perfume-765
AVG Perfume
Avira Perfume-765
BitDefender Perfume.765.A
e-Trust Perfume.Blank
F-PROT Perfume.765.A
Fortinet Perfume.731.A
F-Secure Virus.DOS.Perfume.765.a
Ikarus Virus.DOS.Perfume.765.A
Kaspersky Virus.DOS.Perfume.765.a
vírusvédelem elnevezés
McAfee Perfume(Virus)
NOD32 (ESET) Perfume.765
Microsoft DOS/Perfume.765
Norton Antivirus Perfume
Panda Perfume
Rising Antivirus perfume.765
Sophos Perfume
Trend Micro PERFUME.A
VirusBuster Perfume.765
 
 • Egyéb elnevezések: 765, , 4711, , Perfume, , Sorry,

 • Fertőzés

  A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

  COM fájlok fertőzése


  Tevékenységek

  Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

  feltétel

   egy számlálót vezet minden fertőzésről, a számláló "80" értékénél ha a felhasználó a feltett kérdésre helyes választ ad (ami egy német illatszer "4711" neve)

  tevékenység

  • visszaadja a vezérlést a hordozó gazdaprogramnak

  • az itt megadott üzenetet jeleníti meg:
   Give the number babe:

  feltétel

  az éppen megfertőzött fájl egy flopilemezen volt

  tevékenység

  tönkreteszi a lemez bootszektorát is


  A fertőzés módszerei

  A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk. A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása
  • fájl betöltése

  A csak olvasható (read only) fájlokat is képes megfertőzni.


  Memória

  A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

  A MS-DOS/Perfume.765 vírus memóriarezidens.

  A memóriába beülő MS-DOS/Perfume.765 vírus lecsökkenti a DOS által elérhető memóriát. Ez a csökkenés 1024 bájt.


  Egyebek

  A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

  A MS-DOS/Perfume.765 vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

  \COMMAND.COM