Létrehozva: 2007-11-22, 16:09:34
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:48:28
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 1332
Dátum: 1996-02
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP, Linux, Unix összes...
 

A MS-DOS/Ph33R vírus terjesztésében tevékenyen vesz részt a "WM/Nuclear" (is).


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Ph33R vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast VLAD-Ph33r-1332
AVG PH33R.1332.A
BitDefender BehavesLike:Dos.FileInfector
e-Trust Ph33r
F-PROT Ph33R.1332
F-Secure Virus.Multi.Ph33r
Ikarus Win.Ph33r.1332
Kaspersky Virus.Multi.Ph33r
McAfee PH33R(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Ph33r.1332
NOD32 (ESET) Ph33R
Norton Antivirus Ph33r
Panda PH33R.1332
Rising Antivirus Ph33r
Sophos PH33R-1460
Trend Micro PH33R.1332
VirusBuster Ph33R.1332
 

szervezet elnevezés
Wildlist Ph33R.1332

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése

EXE fájlok fertőzése


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk.

A memóriába rezidens módon betelepedett MS-DOS/Ph33R vírus minden olyan programfájlt megfertőz, amelyhez valami módon hozzá próbálnak férni.

A MS-DOS/Ph33R vírus akkor is fertőz, ha csak a fájl valamely attribútumát próbálják meg módosítani.

A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása
  • fájl megnyitása
  • fájl attribútum lekérdezése vagy módosítása
  • fájl átnevezése

Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Ph33R vírus memóriarezidens.

A MS-DOS/Ph33R vírus a DPMI memóriába telepszik be.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/Ph33R vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

=Ph33r==
=Qark
/VLAD=
image image