Létrehozva: 2007-11-23, 13:37:07
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:48:33
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 4315
Dátum: 1993-07-04
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Phb.4315 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast PHB-4315
AVG PHB
BitDefender PHB.4315.B
e-Trust PHB.4315
F-PROT PHB.4315.A
F-Secure Virus.DOS.Quantas.4315
Ikarus Virus.DOS.Quantas.4315
Kaspersky Virus.DOS.Quantas.4315
McAfee PHB.ow(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/PHB.4315
NOD32 (ESET) Phb.4315
Norton Antivirus PHB.4315
Panda PHB.4315
Rising Antivirus DOSCOM.Virus.Quantas.4315
Sophos Quantas
Trend Micro HOFFMAN
VirusBuster PHB.4315.A
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

minden aktiválódáskor

tevékenység

  • az alábbi hango(ka)t ismétli a számítógépen:

    sound
  • az alábbi animációt játsza le:


A fertőzés módszerei

A vírusok és programférgek egy része speciális bejegyzéseket őriz kódjában arra, hogy a megtámadott számítógépek merevlemezén mely könyvtárakban keressenek megfertőzhető fájlokat, illetve mely könyvtárban helyezhetik el a biztos és rendszeres vezérléshez jutás reményében a kártékony program futtatható kódját hordozó programfájlokat.

A MS-DOS/Phb.4315 vírus az aktuális könyvtár fájljait fertőzi meg.

Az aktuális könyvtár szülőkönyvtárába is visszalép megfertőzhető fájlokat keresve.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Phb.4315 vírus nem mutat memóriarezidens viselkedést, és direkt fertőzőként, parazita módon, ha lefutott, visszaadja vezérlést a gazdaprogramnak vagy az operációs rendszernek.