Létrehozva: 2008-07-03, 11:48:44
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:48:38
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 4461
Dátum: 1993-01-27
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Phb.4461 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Boobs-4461
AVG PHB
Avira PHB-4461
BitDefender Boobs.4461
e-Trust PHB.4461
F-PROT PHB.4461.A
Fortinet PHB.4461.A
F-Secure Virus.DOS.Boobs.4461
Ikarus Virus.DOS.Boobs.4461
Kaspersky Virus.DOS.Boobs.4461
vírusvédelem elnevezés
McAfee PHB.4461a(Virus)
NOD32 (ESET) Phb.4461
Microsoft DOS/PHB_4461.A
Norton Antivirus PHB.4461
Panda PHB.4461
Rising Antivirus PHB.4461
Sophos Boobs
Trend Micro PHB.4461
VirusBuster PHB.4461
 
 • Egyéb elnevezések: PHB4461,

 • Fertőzés

  A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

  COM fájlok fertőzése


  Tevékenységek

  Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

  feltétel

  minden aktiválódáskor

  tevékenység

  • az itt megadott üzenetet jeleníti meg:
   Thank you for viewing Patty Hoffman's Boobs!
   [Patty's Boobs Virus] v2.5
   Copyright (c) 1993 by Cerebral Quantas.
   Made in Canada, Eh!
   January 27, 1993.
  • az alábbi hango(ka)t ismétli a számítógépen:

   sound
  • az alábbi animációt játsza le:


  A fertőzés módszerei

  A vírusok és programférgek egy része speciális bejegyzéseket őriz kódjában arra, hogy a megtámadott számítógépek merevlemezén mely könyvtárakban keressenek megfertőzhető fájlokat, illetve mely könyvtárban helyezhetik el a biztos és rendszeres vezérléshez jutás reményében a kártékony program futtatható kódját hordozó programfájlokat.

  A MS-DOS/Phb.4461 vírus az aktuális könyvtár fájljait fertőzi meg.

  A vírus 3 fájlt fertőz meg egy vezérléshez jutáskor.

  Az aktuális könyvtár szülőkönyvtárába is visszalép megfertőzhető fájlokat keresve.


  Memória

  A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

  A MS-DOS/Phb.4461 vírus nem mutat memóriarezidens viselkedést, és direkt fertőzőként, parazita módon, ha lefutott, visszaadja vezérlést a gazdaprogramnak vagy az operációs rendszernek.


  Egyebek

  A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

  A MS-DOS/Phb.4461 vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

  *CEREQUA.COM