Létrehozva: 2007-11-22, 16:12:10
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:48:58
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 760
Dátum: 1992-05
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

A fertőzött fájlok méretét a vírus nem állandó értékkel változtatja, hanem a fájl méretéhez igazodva a szegmenshatárig tölti ki a fájlt.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Pifpaf vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Pif-Paf-760
AVG Pif-Paf
BitDefender PS-MPC.0760.AS.Gen
e-Trust Pif-paf
F-PROT Pif-paf.760.A
F-Secure Virus.DOS.Pifpaf.760
Ikarus Virus.DOS.Pifpaf.760
Kaspersky Virus.DOS.Pifpaf.760
McAfee Univ/r(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Pifpaf.760
NOD32 (ESET) Pifpaf
Norton Antivirus Pif-Paf
Panda Pif-Paf B v1.0
Rising Antivirus pif-paf.760.A
Sophos Pif paf-760
Trend Micro PIFPAF-1
VirusBuster Pif-Paf
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése

EXE fájlok fertőzése


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk. A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása

Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Pifpaf vírus memóriarezidens.

A memóriába beülő MS-DOS/Pifpaf vírus lecsökkenti a DOS által elérhető memóriát. Ez a csökkenés 800 bájt.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/Pifpaf vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

PIF-PAF B v1.0
Nincs kegyelem !
image