Létrehozva: 2008-07-03, 11:49:02
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:49:27
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 231
Dátum: 1991-11
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Pixel.Cancer vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Pixel-740
AVG Pixel.Cancer
Avira Amstrad-740
BitDefender Pixel.740.A
e-Trust Pixel
F-PROT Pixel.740.A
Fortinet Pixel.936
F-Secure Virus.DOS.Pixel.740
Ikarus Virus.DOS.Pixel.740.A
Kaspersky Virus.DOS.Pixel.740
vírusvédelem elnevezés
McAfee Pixel.k(Virus)
NOD32 (ESET) Pixel.Cancer
Microsoft DOS/Pixel_740.A
Norton Antivirus Pixel.779
Panda Univ
Rising Antivirus Pixel.740.B
Sophos Amstrad-740
Trend Micro PIXEL.740
VirusBuster Pixel.740.C
 
 • Egyéb elnevezések: Pixel.740,

 • Fertőzés

  A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

  COM fájlok fertőzése


  Tevékenységek

  Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

  feltétel

  számlálja a fertőzéseket, a számláló "256" értékénél

  tevékenység

  nem futtatja le a fájlt, hanem visszatér a DOS-hoz


  A fertőzés módszerei

  A vírusok és programférgek egy része speciális bejegyzéseket őriz kódjában arra, hogy a megtámadott számítógépek merevlemezén mely könyvtárakban keressenek megfertőzhető fájlokat, illetve mely könyvtárban helyezhetik el a biztos és rendszeres vezérléshez jutás reményében a kártékony program futtatható kódját hordozó programfájlokat.

  A MS-DOS/Pixel.Cancer vírus az aktuális könyvtár fájljait fertőzi meg.


  Memória

  A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

  A MS-DOS/Pixel.Cancer vírus nem mutat memóriarezidens viselkedést, és direkt fertőzőként, parazita módon, ha lefutott, visszaadja vezérlést a gazdaprogramnak vagy az operációs rendszernek.