Létrehozva: 2007-11-06, 17:13:24
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:49:43
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 90624
Dátum: 2005-05-16
Nyelv: Microsoft Visual C++
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Poebot.NAL féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:PoeBot-AO
AVG BackDoor.Generic.OBN
BitDefender Backdoor.Poebot.B
e-Trust Win32/Linkbot.AC
F-PROT W32/SdbotX.JGN
F-Secure Backdoor.Win32.PoeBot.b
Ikarus Trojan-Dropper.Win32.Agent.YE
Kaspersky Backdoor.Win32.PoeBot.b
McAfee W32/Poebot.dam(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft Win32/Poebot.C
NOD32 (ESET) Win32/Poebot.NAL
Norton Antivirus W32.Linkbot.M
Panda Bck/PoeBot.B
Rising Antivirus Backdoor.Poebot.e
Sophos W32/Poebot-K
Trend Micro WORM_POEBOT.I
VirusBuster Worm.PoeBot.N
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Poebot.NAL féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

image

A Win32/Poebot.NAL féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\ShellNoRoam\MUICache] "C:\WINDOWS\system32\explorer.exe"="explorer"
 • [HKEY_USERS\S-1-5-21-1757981266-1645522239-1417001333-1004\Software\Microsoft\Windows\ShellNoRoam\MUICache] "C:\WINDOWS\system32\explorer.exe"="explorer"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Application Layer Gateway Service"="C:\WINDOWS\system32\algs.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Client Server Runtime Process"="C:\WINDOWS\system32\csrs.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Local Security Authority Service"="C:\WINDOWS\system32\Isass.exe"
 • teljes lista...

Biztonsági rések, sérülékenységek

Egy, az Interneten terjedő vírus, féreg a felhasználó interaktívitása mellett kihasználhatja a megtámadott számítógép operációs rendszerének, illetve valamely alkalmazásának biztonsági hibáját. Ennek révén képes arra, hogy a megtámadott számítógépen vezérlést szerezzen.

A Win32/Poebot.NAL féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS04-011 jelű sérülékenységét.

Az LSASS.EXE (Local Security Authority Subsystem Service) programban található puffertúlcsordulási hiba távolról történő kódfuttatást tesz lehetővé az érintett rendszeren, mely által a támadó teljesen átveheti a távoli számítógép vezérlését.

Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A féreg megkísérel a(z) home.played.co.uk webcímre csatlakozni.

A féreg a következő típusú flood támadásokat hajtja végre:

 • syn flood
 • udp flood
 • tcp flood
 • ping flood

A féreg a DoS támadáshoz HTTP protokolt használ.


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/Poebot.NAL féreg a TCP 6667 porton nyit hátsóajtót.

A megtámadott számítógépen a vírusoknak, férgeknek az egyik elsődleges célpontjai a megosztott mappák. Ezzel nemcsak a helyi hálózaton, hanem peer-to-peer (P2P) kapcsolatokon keresztül is képesek terjedni. Megpróbálhatnak továbbá távoli kapcsolatot létesíteni más számítógépek megosztott könyvtáraival is.

A féreg az alábbi megosztásokhoz próbál kapcsolódni és azokon keresztül terjedni:

 • Admin$\
 • Admin$\system32\
 • C$\Documents and Settings\All Users\Documents\$
 • C$\Windows\system32
 • C$\WINNT\system32\
 • IPC$\

A kapcsolódáshoz az alábbi felhasználói neveket használja:

A jelszavakat az alábbiakból választja: