Létrehozva: 2009-06-29, 16:17:24
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:50:29
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 9676
Dátum: 2008-04-16
Tömörítő: PE_Patch, Expressor
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Poison trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG BackDoor.Small.53.BC
BitDefender Packer.Expressor.B
Fortinet W32/Poison.J!tr.bdr
F-Secure Backdoor.Win32.Poison.oo
Ikarus Backdoor.Win32.PoisonIvy.j
McAfee New Malware.fk(Trojan)
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) Win32/Poison
Microsoft Win32/Poisonivy.gen!A
Sophos Mal/Generic-A
Trend Micro BKDR_Generic.DMS
VirusBuster Trojan.DL.Agent.XGB
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/Poison trójai a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza a(z) .exe nevű fájlt.

A Win32/Poison létrehozza a C: \ Documents and Settings\ <user>\ Local Settings\ Temp\ <random>. dmp nevű fájlt.

Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli. Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl.
image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Active Setup\ Installed Components\ { 0B79DB86- 60AF- CA2D- 0106- 050101080803} ] " StubPath" =" C: \ WINDOWS\ . exe" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A számítógépen található termékkulcsokat eltároló funkciója van.