Létrehozva: 2007-11-09, 13:50:12
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:50:38
Platform: WM
Típus: macrovirus
Méret: 1017
Dátum: 1996-06-01
Nyelv: WordBASIC
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows XP, Windows 2003, Windows Vista, OS/2
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS, Unix, Linux, Mac OS X, Macintosh, BeOS, Solaris, Windows CE, Windows Mobile
Veszélyeztetett fájlok: DOC, DOT
Működéshez szükséges programok: WinWord 2.0 +
 

Helyi specialitás: Csak angol nyelvű változatban működik.

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A WM/Polite.A macrovirus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast MW2:Polite-A
MW:Polite-A
AVG W2M/Polite
WM/Polite.A
BitDefender WM.Polite.A
e-Trust WM/Polite.A
F-PROT W2M/Polite.A
WM/Polite.A
F-Secure W2M/Polite.A
WM/Polite.A
Ikarus Virus.MSWord.Polite.A
Kaspersky Virus.MSWord.Polite
McAfee WM/Polite(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft W2M/Polite.A
WM/Polite.A
NOD32 (ESET) W2M/Polite.A-Dropper
WM/Polite.A
Norton Antivirus WM.Polite
Panda WM/Polite.A
Rising Antivirus Polite.A
Sophos WM/Polite
Trend Micro WM_POLITE
WM_WW2DEMO
VirusBuster WORD.2.Polite.A
WORD.95.Polite.A
 

Makrókezelés

A makróvírusok célja, hogy terjedésük során egy másik dokumentumot megfertőzzenek. Minden olyan adatállomány, mely az adatokon kívül az adatállomány értelmezni képes alkalmazás számára végrehajtható programot tartalmaz makróvírussal megfertőzhető. Természetesen ez csak akkor igaz, ha az alkalmazás számára végrehajtandó utasításkészlet lehetőséget teremt erre. A makróvírusok a terjedésük érdekében a megfertőzött dokumentumban makrókat hoznak létre. Ebben helyezik el a terjedésükhöz szükséges kódot, amit aztán a dokumentumot kezelő alkalmazás (például Microsoft Word, Excel) értelmez és végrehajt.

A WM/Polite.A macrovirus által fertőzött dokumentum tartalmazza az alábbi vírusmakrókat:

  • FileClose
  • FileSaveAs
Megjegyzés: Egy állomány dokumentum, illetve sablon voltát NEM a fájl kiterjesztése dönti el. Minden sablon és dokumentum tartalmaz egy típusjelzést (ez egyetlen bit az állományban), ami alapján az alkalmazás eldönti, hogy dokumentumról vagy sablonról van-e szó. A makróvírusok a dokumentrumon, illetve sablonon belül számos különböző területen lehetnek. A vírus készítőjének alapvető célja, hogy minél jobban eldugja a vírus kódját.

A WM/Polite.A macrovirus a víruskódját a hagyományos makróterületen helyezi el.

A makróvírusoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a fertőzött makrókód elinduljon. Erre a makróvírusokat kezelő alkalmazások számos lehetőséget kínálnak.

Az alábbi makrónevek a gyári menümakrók helyét átvéve vezérlést adnak a WM/Polite.A macrovirus futásához:

  • FileClose
  • FileSaveAs
A makróvírusok saját rejtőzködésük érdekében gyakran lopakodási technikákat is bevetnek, megnehezítve ezzel a felfedezésüket.

A WM/Polite.A macrovirus alábbi vírusmakrói azonos nevűek, mint a beépített menüparancsokhoz tartozó gyári makrók, így lehetetlenné teszik a menüpont indítását:

  • FileClose
  • FileSaveAs

A vírus kikapcsolja az Adatlap (Summary info) adatainak bekérését mentéskor.

A macrovirus csak akkor aktiválódik, ha a(z) FileClose makró még nincs a rendszeren.

A macrovirus az aktuális könyvtár fájljait fertőzi meg.

A makróvírusok esetenkén több különböző típusú állományt is képesek megfertőzni.

A macrovirus a következő kiterjesztésű fájlokat fertőzi meg:

  • DOC
  • RTF

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

minden aktiválódáskor

tevékenység

üzenetablakot jelenít meg

image image

Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A WM/Polite.A macrovirus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

'execute the dialog.
image image